Föräldrar kan se om barnen skolkar via nätet

I höst kan föräldrar till gymnasieelever i Uppsala via internet läsa sitt barns frånvarorapport. Systemet som infördes på it-gymnasiet redan i våras sedan har nu installerats på alla kommunala gymnasieskolor i Uppsala.

Uppsala2006-09-13 00:00
— Det här är ett försök att engagera föräldrarna i elevernas närvaro i skolan. Föräldrarna kan koppla upp sig på internet och kolla om deras barn har någon frånvaro. De kan också ansluta sig till en tjänst och få ett sms direkt i telefonen, säger Göran Åstrand som jobbar som planeringssamordnare på skolförvaltningen i Uppsala.
Redan i början av året infördes systemet på It-gymnasiet och fick då ett positivt välkomnande.
— Jag upplever att föräldrarna har varit väldigt positiva och att det för övrigt fungerat bra också rent praktiskt. Intresset från föräldrarna i nya årskurs ett har också varit stort, berättar ställföreträdande rektor Olof Oskarsson på It-gymnasiet.
Olof Oskarsson berättar också att det gäller att vara försiktig med vad man lägger ut i rapporterna.

Gråzon
Frånvaron i flera gymnasieskolor i Uppsala är så pass allvarlig att skolverket i början av året krävde snabba åtgärder. Nu har systemet blivit installerat på alla Uppsalas gymnasieskolor och kommer att börja användas under hösten. När en elev olovligen är borta från en lektion ska lärarna skriva in det i den webbaserade frånvarorapporten. Med ett lösenord kommer föräldrarna åt sitt barns rapport. De kan också om de vill få information direkt till sin telefon via sms. Ännu är det ingen förälder som börjat använda systemet.
— Föräldrarna kommer att informeras om möjligheten under föräldramöten på skolorna i höst men det har inte gjorts ännu, säger Göran Åstrand.
Göran Åstrand säger att skolorna redan tidigare har haft ansvar för att kontakta föräldrarna om deras barn skolkar från lektionerna men att det funnits en gråzon där allt inte rapporterats till föräldrarna.
— Det nya systemet erbjuder föräldrarna möjligheten att få veta direkt om deras barn uteblivit från en lektion. De behöver inte engagera sig men de kan om de vill, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om