Föräldrar fick till en förändring

På Lyckebo förskola i Storvreta upplevde föräldrarna att barnen ofta kom hem hungriga. Efter att ha klagat fick de till en förändring och nu är barnen mätta när de hämtas.

STOCKHOLM 20120419
Det är få skolor som uppfyller kriterierna för att bedöma om skolmaten uppfyller de svenska näringsrekommendationerna
Elever tar för sig av skolmaten på Eriksdalsskolan på Södermalm i Stockholm.Denna dag var det taccos. Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX / Kod 10080

STOCKHOLM 20120419 Det är få skolor som uppfyller kriterierna för att bedöma om skolmaten uppfyller de svenska näringsrekommendationerna Elever tar för sig av skolmaten på Eriksdalsskolan på Södermalm i Stockholm.Denna dag var det taccos. Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX / Kod 10080

Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX

Uppsala2013-10-18 14:00

Flera av föräldrarna hade reagerat. Barnen var ofta hungriga när de hämtades på förskolan.
– Vi fick höra av en pedagog en dag att barnen hade fått två fiskpinnar och en halv potatis till lunch, det var det som fanns fördelat. Till mellanmål var det en halv frukt eller en knäckemacka, berättar Lisa Soldemo som har sin femåriga son på förskolan. 
Något som ledde till eftermiddagar fyllda av tjat om mackor, godis och glass, berättar Hrönn af Ugglas som också har barn på förskolan.
– Min dotter är jättehungrig och behöver något snabbt i bilen när jag hämtar henne, så hon brukar få frukt, youghurt eller plättar, säger hon.

Efter ett föräldramöte nyligen bestämde sig Lisa Soldemo för att skriva till cheferna som ansvarar för förskolan.

Bara några dagar senare märkte hon skillnad. 
– Då var det inget tjat om att han var hungrig och de sa när jag hämtade att barnen hade fått mer mat på förskolan. Jag hoppas att det håller i sig nu, säger hon.  

Maten på förskolan levereras av Kost & restaurang, en kommunal verksamhet som driver flera skol- och förskolekök i Uppsala. Varje dag lagar köket det antal portioner som beställs från avdelningarna.

Sandra Cuturic, enhetschef på Kost & restaurang, känner inte till att barnen ska ha fått en halv potatis och två fiskpinnar till lunch.
– Nej jag hade inte hört det, men hade önskat att föräldrarna hört av sig tidigare om de upplevt det här. Vad som har hänt här vet jag inte, men så fort vi fick veta det ordnade vi ett möte med förskolan, säger hon.

Är det ett sätt att spara pengar att servera mindre mat?
– Nej absolut inte, vi diskuterar inte ekonomi på det sättet.
Kost & restaurang jobbar enligt affärsområdeschef Björn Carlsson med så kallade referensportioner, men de är aldrig så små att de bara innehåller en halv potatis, menar han.
– Vi följer Livsmedelsverkets rekommendationer. Utgångspunkten är såklart att alla ska äta sig mätta, säger han.

Enligt Sandra Cuturic kommer man nu att följa upp händelsen för att se till att alla är nöjda.

Ingrid Widén, chef för förskolorna i Storvreta, hoppas att barn och föräldrar ska slippa stöta på problemet igen. 
– Det är min förväntan att det inte upprepas igen, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!