Föräldrar anmäler Järlåsa skola till Skolinspektionen

Elever far illa på Järlåsa skola och får inte stöd för att klara kunskapsmålen. Det uppger oroliga föräldrar, som nu i frustration anmäler skolan till Skolinspektionen.

"Det var dålig stämning och folk mådde inte bra, men det gjordes inget åt det", säger läraren som vill vara anonym.

"Det var dålig stämning och folk mådde inte bra, men det gjordes inget åt det", säger läraren som vill vara anonym.

Foto: Wilhelm Hultin

Uppsala2022-06-17 05:00

– Föräldrar till barn i olika årskurser vittnar om hur deras barn gråter och inte vill gå till skolan. Och barn har kommit hem och berättat om hur deras lärare gråtit i skolan.

Det säger en förälder som har barn på Järlåsa skola, och som vill vara anonym av rädsla för att hens barn annars ska drabbas negativt.

Järlåsa skola är en liten skola med cirka 140 barn, drygt två mil utanför Uppsala.

Föräldern är en av de uppemot 40 vårdnadshavare och anhöriga som i dagarna skickat in en anmälan till Skolinspektionen, i vilken de listar 53 missförhållanden på skolan. Det handlar bland annat om stor personalomsättning och att obehörig personal sätts in, att barnen inte får rätt stöd utan halkar efter kunskapsmässigt samt om stök i både klassrum och ute på skolgården. I flera klasser ska vårdnadshavare ha uppmanats vara med under skoldagen för att hjälpa till att upprätthålla ordning och arbetsro.

Många av problemen ska, enligt anmälan, ha funnits i flera år.

– Det är jäkligt tuff stämning på skolan överlag, med väldigt hårda ord både från personal och elever. Men rektorn säger att det inte är något problem och vill inte sätta in extra resurser. Vi tycker att vi fått ett dåligt bemötande från rektorn, och hon har inte återkopplat med information, säger föräldern.

När föräldrarna inte kände att de fick gehör hos rektorn skickade de in så kallade klagomål till Uppsala kommun, som då är skyldig att göra utredningar. När inte heller det lett till några märkbara förändringar har föräldrarna nu alltså vänt sig till Skolinspektionen. 

– Vi vill inte bråka, vi vill bara att det ska vara tryggt för våra barn. Och vi är jätteoroliga att ännu fler i personalen ska sluta, många orkar ju inte utan blir sjukskrivna eller säger upp sig.

UNT har pratat med en av de lärare som slutat. Läraren, som jobbat flera år på skolan, valde till slut att säga upp sig när problem inte togs tag i.

– Det var dålig stämning och folk mådde inte bra, men det gjordes inget åt det, säger läraren som vill vara anonym.

När personal mår dåligt går det även ut över barnen, menar läraren.

– Klart att barnen påverkas när det flyttas om och kommer ny personal. Alla försöker vara professionella men mår man inte bra blir man ingen bra lärare.

Bägge lärarfackförbunden är inkopplade och har under våren haft möten med rektorn och kommunen. Att en del i personalen – dock inte alla – mår dåligt märks både i samtal och i den medarbetarundersökning som gjorts, uppger Petra Åkerström, huvudskyddsombud på Lärarnas riksförbund i Uppsala.

– Det finns jättestora behov av förbättringar. Och nu finns en plan för att förändra arbetsmiljön, som borde göra skillnad för personalen i höst, säger Petra Åkerström, som när UNT når henne precis suttit i samtal om skolan.

Vad är det för förändringar?

– Det är arbetsgivaren som ansvarar för detta och de behöver först förankra åtgärderna med personalen.

Förstår du att föräldrar är oroliga?

– Ja såklart. Om man ser problem och försöker prata med skolledning men inte blir inbjuden till dialog förstår jag att man blir orolig. Det är dialogen som är vägen framåt här.

Annika Tillander Berg som är rektor på Järlåsa skola säger att hon, sedan hon började 2020, arbetar med att bygga upp ett systematiskt kvalitetsarbete på skolan.

– Jag upplevde inte att det fanns ett sådant när jag tillträdde. Vi arbetar med många områden parallellt, men att få till studiero och en god pedagogisk miljö för att höja kunskapsresultaten är ett prioriterat område. Men förändring tar tid.

Samtidigt menar Annika Tillander Berg att delar av kritiken till Skolinspektionen är direkt felaktig.

– Att elever inte får särskilt stöd stämmer till exempel inte alls. Vi har heller inte en stor personalomsättning, och jag har majoriteten av personalen med mig. Vi jobbar mycket med trivsel och trygghet.

Borde du som rektor agerat annorlunda?

– Jag kommer framöver att bli bättre på att informera vårdnadshavare om det arbete vi gör på skolan, det tar jag absolut till mig.

Lotta Åkerman, som är skolområdeschef och den som tagit emot klagomål som riktats mot skolan, säger samma sak: Att det görs ett stort arbete för att skolan ska bli bättre.

– Vi och skolan har uppenbarligen inte lyckats trygga vårdnadshavare i vad som görs. Skolan är väl medveten om de förbättringar som behöver göras, bland annat vad gäller kunskapsresultat.

Skolinspektionen

Skolinspektionen är en myndighet som granskar skolor för att se att de följer lagar och regler. Målet är att bidra till att alla elever får en god utbildning i trygg miljö där alla elever når minst godkänt i alla ämnen.

Skolinspektionen råder den som är missnöjd med en skola att först vända sig till skolan, därefter till skolans huvudman (oftast kommunen). Därefter kan man skicka en anmälan till Skolinspektionen. Om Skolinspektionen beslutar att utreda ärendet tar utredningen i regel 3-6 månader.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!