Förälder, välj dina strider

Som förälder är det lätt att tappa bort sig djungeln av pekpinnar, åsikter och råd. Slappna av – och välj dina strider. Det är experternas råd.

Gott. En glass då och då gör ingen skada.

Gott. En glass då och då gör ingen skada.

Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Uppsala2014-07-15 07:01

Ni har hjälpts åt, hela familjen, att duka av efter middagen som avnjutits under småprat. Barnen har ätit upp sin mat, till och med ratatouillen du lagade av ekologiska grönsaker.

Under dagen har ingen frågat efter att få spela spel på din mobiltelefon och när barnen lekte i trädgården var det ingen som sköt sitt syskon med en pinne.

Du och din partner har varit överens om precis allt och när du hörde grannfamiljen säga: ”Om du retar din syster en gång till får du inte en enda glass under hela semestern”, log du överseende. Mut och hot. Och glass?! Vem ger sina barn socker i dessa dagar. Är inte det lite 2011?

– Det är väldigt lätt att ha en bild av hur det ska vara att ha barn innan man själv blir förälder, konstaterar Malin Wollin, bloggare, krönikör och aktuell med boken ”En mamma blir till”.

Hon är själv mamma till fyra barn, och har under årens lopp fångat verklig­heten i krönikor i bland annat Aftonbladet och Mama.

– Det är lätt att vara mamma när barnen inte är med. Jag upphör aldrig att fantisera om hur familjelivet ska vara. Men när jag varit hemma i fem minuter hör jag mig själv skrika: ”nu slutar du, annars skvallrar jag för pappa”.

Malin Wollin och hennes man fotbollsspelaren Joachim Lantz bestämde­ sig tidigt för en strategi där hemma.

– Vi släpper våra barn fria när det gäller saker som inte spelar någon större roll. Andra saker, som till exempel läggtider, rubbar vi inte en millimeter på. Vi väljer våra strider omsorgsfullt, helt ­enkelt.(TT)

Expertråd till föräldrar

Socker

I stället för nolltolerans kan det vara smart att lära barnet ett bra förhållningssätt till sockret genom till exempel lördagsgodis.

– Forskning visar att barn kan bli ännu mer lockade av det som är förbjudet, säger dietisten Sara Ask, som dock tycker att det kan vara bra att vänta med godisdebuten så länge som möjligt. Se över sockerintaget i allt ni äter, och försöka hålla det så lågt som möjligt.

Mat

Tvinga inte barnet att äta upp all mat. Ett barn behöver lära sig att lyssna på sina egna mättnadssignaler. Lägg på mindre mat i stället. Om barnet inte smakar – tjata inte, utan uppmärksamma i stället barnet på att det kanske går miste om något riktigt gott.

Skärmtid

Sommartid kan det vara frestande att använda mobil eller Ipad som barnvakt.

– Den amerikanska barnläkarakademien rekommenderar att barn under två år inte ska titta på skärmar över huvud taget, säger Hugo Lagercrantz, professor på Karolinska Institutet.

För förskolebarn över två år kan det vara bra att sätta en maxtid på två timmar, då tillsammans med föräldrarna.

– Skärmtiden får aldrig ersätta riktig lek och riktiga samtal. Forskningen visar att både läs- och talförmågan försämras om man tillbringar mycket tid framför en skärm, påpekar Hugo Lagercrantz.

Lägga sig på kvällen

Det finns mycket som talar för att tidig läggning, inte senare än klockan åtta för förskolebarn, är bra för välmåendet. En stor undersökning från University College London visar också att fasta läggtider fungerar mot sömnstörningar.

Inte slåss

Man får självklart inte slåss. Och när du ser att dina egna barn slåss ska du ingripa. Men ibland räcker inte orden till och då kan barn bli fysiska. Här kan du behöva ingripa och stötta. Och – framför allt: fråga varför barnet är argt, utan att döma.

Tappa tålamodet

Det är naturligt att tappa tålamodet ibland. Du visar barnet att alla känslor är okej och att man ska vara ärlig. Men du får aldrig skrämmas eller vara hotfull.

Mutor och hot

Vi vet att vi ska låta bli att hota eller muta. Ändå gör vi det. Men skräms inte. Undvik till exempel att hota med polisen – och använd måtta och sunt förnuft.

Konsekvens

Jättebra om du kan vara konsekvent. Samtidigt säger många barnpsykologer att det är okej att rucka på konsekvensen ibland. Dessutom, om ditt barn hittar tillräckligt många argument för något kanske det kan belönas?

Du och din partner tycker olika

Det hör till – föräldrar ska tycka olika ibland. Och det är okej, också för barnen. Det visar att verkligheten inte är svartvit. Men om det gäller viktiga och känsliga saker är det bra om ni pratar ihop er i enrum.

Källor: Sara Ask, barndietist, Hugo Lagercrantz, professor på Karolinska Institutet och Astrid Lindgrens barnsjukhus, The Guardian, samt artiklar av Hans Smedje och Jesper Juul.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!