För varmt griskött på slakteriet - Hanteringen kan förbjudas

Det griskött som produceras vid Swedish Meats anläggning i Uppsala är för varmt. Risken för att bakterier ska växa till är stor. Eftersom företag inte åtgärdat problemen överväger Livsmedelsverket sanktioner för att förbjuda hantering av griskött vid slakteriet.

Uppsala2004-02-02 00:00
Sedan i maj förra året har Livsmedelsverkets besiktningsveterinärer påpekat för företaget att kötthanteringen inte är acceptabel. Efter slakten av djuren ska köttet snabbt kylas ned till högst + 7 grader. Kontroller har visat att köttemperaturerna legat mellan +7 och + 9 grader.
— Det finns stora risker med att inte kyla köttet tillräckligt. Kylan hämmar tillväxten av bakterier. Ligger temperaturen under sju grader vet vi att detta utgör en säkerhet, säger Paulo Kisekka, veterinärinspektör vid Livsmedelsverket.
Vid Swedish Meats Uppsalaanläggning slaktas årligen knappt en kvarts miljon grisar. Enligt Livsmedelsverket har problemen med nedkylningen varit frekventa sedan de upptäcktes.

Nytt kylsystem hade ingen effekt
Efter att bristerna uppdagades har ett nytt kylsystem installerats. Men verkets riktade kontroller visar att den nya anläggningen inte gett någon effekt.
— Vi överväger nu att förbjuda hanteringen genom att vidtaga möjliga sanktionsmöjligheter som ett förbudsföreläggande. Vi ser mycket allvarligt på det inträffade, säger Paulo Kisekka.
Kenny Thor är platschef vid slakteriet i Uppsala.
— Vi har haft problem under en tid med nedkylningen efter styckningen. Detta beror på inkörningsproblem med den nya kylanläggningen.
Men är det rimligt att det ska ta så långt tid att åtgärda detta?
- Jag räknar med att vi är klara snart, och att allt ska fungera. Vi har också under den senaste tiden kontrollerat kylan på alla grisar. Men jag menar att det inte är så många grisar som varit för varma, säger Kenny Thor.
Efter styckningen kyls köttet ytterligare till högst +4 grader.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om