Det var i april förra året som två för tidigt födda barn fick fel vård och sedan avled. Ett av barnen föddes redan i vecka 22 och föddes med hjärnblödning och svåra lungkomplikationer. En anledning till att barnen senare avled var att deras katetrar inte suttit rätt under intensivvården, vilket ledde till svåra komplikationer. Efter två lex Maria-anmälningar har nu sjukhuset sett över neonatalvårdens rutiner.
– Problemet är egentligen inte att katetrarna sätts in fel från början utan att de kan flytta på sig under vården, vilket är väldigt farligt, säger Erik Normann, sektionschef på neonatologavdelningen.
De nya vårdrutinerna på Akademiska sjukhusets neonatologavdelning innebär att läkarna kommer vara bättre rustade för att i framtiden upptäcka om katetern har flyttats.
– I praktiken innebär detta att vi mycket tidigare kommer att lyckas upptäcka eventuella problem med katetern. I fallet med de två barnen upptäckte vi det efter att de redan fått svåra komplikationer, säger Erik Normann.
Han säger att det bästa sättet att upptäcka det är genom röntgen, men att man helst inte röntgar barn för ofta. Därför innebär de uppdaterade vårdrutinerna att läkarna nu kommer att vara extra uppmärksamma på kateterns position när de gör röntgenundersökningar i andra ändamål, som till exempel vid lungproblem som är en vanlig komplikation vid för tidiga födslar.