För stort anslag till arbetslösa

Uppsala län har fått 40 miljoner kronor extra att satsa på arbetsmarknadsåtgärder i år. Men brist på personal och sent besked gör att det är tveksamt om pengarna går åt.

Uppsala2004-05-15 00:00
— Som det ser ut i dag kommer vi nog att få tio miljoner kronor över, säger Lars Hedqvist, controller på länsarbetsnämnden.
arbetsmarknad
När regeringen vill minska den öppna arbetslösheten satsar man extra på arbetsmarknadsåtgärder. Så skedde i februari i år när länen tilldelades två miljarder kronor i en tilläggsproposition, 1,5 miljarder till aktivitetsstöd och 500 miljoner till att köpa utbildningar för arbetslösa.

Svårt att planera
För länen kommer detta tillskott inte bara som manna från himlen. Ryckigheten i tilldelning gör planeringen svår för länsarbetsnämnderna.
— Det har varit omväxlande mycket pengar och väldigt knappt. De senaste åren, 2002—2003 har inte pengarna räckt till alls, men nu ska det mycket till om vi ska kunna förbruka allt, säger Lars Hedqvist.
Problemen för länsarbetsnämnden är flera. Den extra tilldelningen kommer sent, de sista 10—12 miljonerna fördelades för bara några veckor sedan, och det tar tid att sätta planer för till exempel utbildning i verket.
— Vi måste inleda en upphandling och kan kanske komma i gång i augusti. Sedan är frågan om vi törs köpa kurser som löper över årsskiftet när vi inte vet tilldelningen för nästa år.

Saknas personal
Ett annat problem är att man inte har personal att ta hand om alla arbetsuppgifter som extrapengarna innebär. Det gör att insatserna för de arbetslösa kan fördröjas.
— Det förvaltningsanslag vi får i länet är för snålt tilltaget och de nya pengarna är öronmärkta för arbetsmarknadsåtgärder. Tilldelning för åtgärder och tilldelningen för personal på arbetsförmedlingarna borde gå hand i hand, säger säger Lars Hedqvist.
Han tror att Uppsala län ligger på en mittenplats i "förbrukningsligan", att fler län har samma problem att göra av med årets tilldelning. Det bekräftas också av Lars Beijer, ansvarig på Ams för fördelningen av medel till länen.
— Det är ingen udda uppfattning. Jag har mött samma beskrivning från fler län, säger han.

"Ingen sattisk verksamhet"
Lars Sjöström, stf generaldirektör för Ams, säger att det är länsarbetsnämndernas uppgift att hantera de pengar de får tilldelade.
— Det är ingen statisk verksamhet det här. Arbetslösheten går upp och ned och därmed också behoven av programinsatser.
Han har ingen förståelse för att tilldelningen av medel skulle ryckig eller att pengarna skulle komma för sent på verksamhetsåret.
— Det var till allra största delen klart i höstas. Och av de två miljarder som kom i vintras fördelas 1,7 miljarder omedelbart, endast 300 miljoner nu i vår. Dessa pengar kan knappast förändra bilden så mycket för de enskilda länen.

Hoppas få användning
Björn von Heland, länsarbetsdirektör i Uppsala län, säger att han hoppas att länet ska få användning för de extra medel som tillkommit.
— Vi är sedan tidigare vana med att få tillskott eller indragningar och ännu är det bara maj, så vi har tid på oss. Situationen är inte ideal, men hanterbar, säger han.
Han håller dock med Lars Hedqvist om att tilldelningen till personal med mera, förvaltningsanslagen, är för snålt tilltagna för Uppsala län.
— Vi har gjort framställningar om mer pengar till personal, men det har inte tillgodosetts, säger Björn von Heland.
Lars Hedqvist säger att han förstått uppdraget, att pengarna ska förbrukas.
— Visst, och visst ska vi försöka. men jag är väldigt tveksam till om vi fixar det.

Fotnot: Den preliminära tilldelningen för Uppsala län i höstas var 150 miljoner kronor till åtgärder.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om