Krismaten trendar – Så lagar du festmat på torrvaror

Om krisen kommer är det kunskap som behövs – inte konserver. Det säger matforskaren Richard Tellström, och tipsar om tre rätter som kan lagas helt utan färskvaror.

Lappskojsen har ett oförtjänt dåligt rykte efter att många ätit den i stora klumpar skolmatsalen. Lagad med pulvermos och med inlagda rödbetor kan den bli en delikatess.

Lappskojsen har ett oförtjänt dåligt rykte efter att många ätit den i stora klumpar skolmatsalen. Lagad med pulvermos och med inlagda rödbetor kan den bli en delikatess.

Foto: Andreas Sjölin

Uppsala2022-04-03 17:00

Intresset för krisförberedelse i hemmet växer för varje vecka och MSB får dagligen beställningar på cirka 5 000 exemplar av broschyren "Om krisen kommer". På Ica Maxi i Gnista utanför Uppsala är burkarna med inlagt kött på burk slut.

UNT passerar här för att handla varor till den krismeny som matforskaren Richard Tellström ska tillaga. Torrmjölk och potatismospulver är några av de saker som står på inköpslistan.

– Att konserverna nu är slut på hyllorna är ett typiskt exempel på att människor inte har förberett sig för kris. Skulle de ha gjort det hade de börjat bunkra matvaror redan 2014 när Ryssland invaderade Krim. Nu handlar alla samtidigt i panik, säger Richard Tellström när han tar emot oss och matkassen i sitt hus i Funbo.

Krismaten ska inte kräva kyla och gärna vara energität. Bättre med till exempel mjölkpulver än färsk mjölk. Om elen slås ut blir den färska mjölken dålig redan efter någon dag. Men inget säger att krismat behöver vara tråkig.

undefined
Lappskojsen har ett oförtjänt dåligt rykte efter att många ätit den i stora klumpar skolmatsalen. Lagad med pulvermos och med inlagda rödbetor kan den bli en delikatess.

– Den bästa krismaten är den mat du äter ofta. Om du exempelvis gillar pasta, då kan du ha 20 kilo pasta hemma. På så sätt blir det ruljans på maten i skåpen så att den inte blir gammal.

I klippet: Enkla knepet som ger dig 50 000 kalorier i kris. 

På dagens meny står två husmansrätter och en efterrätt som alla går att laga med bara torrvaror och konserver. Det är en lappskojs, pasta carbonara och till efterrätt: våfflor.

För alla som ännu inte har skafferiet fullt med konserver och torkat kött är Richard Tellström noga med att påpeka att det viktigaste i en kris är kunskapen om hur man lagar mat med knappa resurser på ett kreativt sätt, och det är det han vill lära Uppsalaborna.

undefined
En carbonara kräver varken ägg, bacon eller parmesan. Den går mycket väl att göra på mjölkpulver och rökt korv som inte behöver en kyl.

– Om strömmen går är all mat du har lagrad i din frys förstörd inom kort. Då gäller det att du vet vad du ska göra med den. Vad skulle du göra? frågar han och tittar uppfordrande på mig.

 Salta maten kanske?

– Helt rätt! Du behöver ha fem till tio kilo salt hemma. Andra metoder är att syra, sockra och torka. Du vill minska vattnet i maten. Det är vattnet som fördärvar.

undefined
Våfflor lagas med fördel på ett exemplar av Svenska Dagbladet. "Inget suger så som Svenskan" säger Richard Telllström.

Han sätter på vattnet till pastan och saltar det. I stället för bacon tar vi rökt korv till carbonaran och i stället för ägg, grädde och parmesan gör Richard Tellström en bechamelsås på torrmjölk, vatten, salt och peppar.

Nästa rätt med ett oförtjänt dåligt rykte för att den illa kryddad slafsats upp i skolmatsalar och varit illa kryddad, är lappskojs. Den ska serveras med inlagda rödbetor på burk och burkärtor.

– Här använder vi potatismospulver, en jättebra produkt i kris. Det här är första gången som jag lagar pulvermos, men i kris kan vi inte lägga energi och el på att skala och koka potatis! Det här är sådant som min man lagar när jag inte är hemma, säger Richard Tellström och plockar fram den rökta korven som tidigare använts till carbonaran.

undefined
Mathistorikern Richard Tellström tycker att våfflan är en bra rätt i kris eftersom den går att laga av nästan bara torrvaror. Nutella och sylt kan stå i skåp länge utan att bli gammalt på grund av hög sockerhalt som konserverar.

Som om han hört sig omnämnas kliver Richards man Thomas in i köket och vill vara med.

– Jag erkänner pulvermoset. Det ska vara med fiskpinnar och remouladsås. Men Richard har annan pervers mat som han äter när han är ensam.

Den perversa maten, där Richard placerar all mat som har frukt i sig, är ett outsinligt ämne. Men krismaten kan vara minst lika spännande. En krisrätt som är lika enkel som lyxig är våfflan som med fördel kan göras på vatten, mjölkpulver, mjöl och smör. Richard serverar den med nutella och sylt.

– Choklad, sylt och saker som gör oss glada och ger energi kan vara helt avgörande för att överleva en kris.

Tre lyxiga krisrätter

Pasta carbonara: Koka pastan och häll av vattnet. Gör en bechamelsås på en bottenredning med smält smör, mjöl och mjölk (på torrmjölk). Vänd i torkad korv skuren i småbitar och pastan. Salta och peppra  

Lappskojs: Gör potatismos enligt instruktionen på paketet. Rör i torkad korv skuren i bitar samt ärtor på burk. Servera med konserverade rödbetor.

Våfflor: 100 g smält smör, 2.5 dl vatten, 2 dl mjölk (på torrmjölk), 3,5 dl mjöl, 0.5 tsk salt, 1.5 tsk bakpulver. Servera med sylt och nutella.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!