''För mycket struntprat i fullmäktige''

Det snackas för mycket strunt i kommunfullmäktige. Det tycker kf:s ordförande som vill begränsa debatten genom att rensa bland interpellationerna. Maria Gardfjell (mp) tycker att ordningen är odemokratisk.

Lars Bäcklund (m)

Lars Bäcklund (m)

Foto: Hans E Ericson

Uppsala2007-10-28 19:16
Debatterna i Uppsalas kommunfullmäktige, kf, är för långa och rör ofta ämnen som kommunen inte får besluta om. Det menar kf:s ordförande Lars Bäcklund (m).
Enligt honom ställer oppositionen interpellationer, det vill säga frågor, om ämnen man enligt lag inte får ta upp i kf, till exempel nämnders myndighetsutövning.
Varje interpellation tar också längre tid att diskutera än under förra mandatperioden. Resultatet blir att interpellationerna, som ska besvaras inom två månader, kan få vänta upp till ett halvår.

I fortsättningen ska innehållet i interpellationerna därför granskas hårdare av politikerna i kf:s presidium innan de avgör om interpellationen tas upp eller inte. Något som miljöpartisten Maria Gardfjell är kritisk till.
- Att debatterna varit långa beror inte på våra interpellationer, utan på att majoriteten vägrat svara på våra frågor.
Maria Gardfjelll fick nyligen en interpellation stoppad där hon ifrågasätter miljö- och hälsoskyddsnämndens beslut att inte offentliggöra sina ärenden för allmänheten innan nämnden har fattat beslut.
Presidiets motivering, som stöds av stadsjuristen, är att interpellationen rör den enskilda nämndens myndighetsutövning. Något som kommunfullmäktige inte får lägga sig i.

Maria Gardfjell håller inte med och hon kräver nu att beslutet omprövas, annars JO-anmäler hon kf:s presidium.
- Det är allvarligt att de säger nej till frågor som de tycker är obehagliga och inte vill svara på. I längden är det en inskränkning av demokratin som strider mot medborgarnas möjlighet att påverka.
- Struntprat, säger Lars Bäcklund. Lagen säger att vi inte ska släppa fram interpellationer som rör ämnen utanför fullmäktiges ansvarsområde.
FAKTA
En interpellation är en fråga
  • Kommunfullmäktige, kf, är kommunens högsta beslutande organ. Dess ledamöter utses i allmänna val.
  • I Uppsala har kf 81 ledamöter och 43 ersättare. Sedan 2006 är de borgerliga partierna i majoritet.
  • Kf leds av ett presidium med två politiker från majoriteten och en från oppositionen.
  • Ledamöterna kan genom en interpellation ställa frågor till ett kommunalråd eller en ordförande i en kommunal nämnd. Svaret ska vara skriftligt och kan leda till debatt.
  • Ledamöterna kan också lämna motioner, dvs politiska förslag.
    Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
    Läs mer om