För mycket övertid på UAS

Barnsjukhuset vid Akademiska sjukhuset i Uppsala låter sjuksköterskor arbeta mer än 200 timmars övertid utan att begära dispens från facket. Vårdförbundet begär förhandlingar med landstinget efter brott mot arbetstidslagen.

Uppsala2002-12-03 00:01
Vårdförbundet har undersökt sjuksköterskors övertidstimmar och bland annat hittat en sjuksköterska som under förra året jobbade närmare 700 övertidstimmar.
Arbetstidslagen säger att en anställd får jobba högst 200 övertidstimmar. Därefter måste arbetsgivaren begära dispens från facket för att den anställde ska kunna jobba fler övertidstimmar.
Vårdförbundet vet inte det exakta antalet sjuksköterskor vid Akademiska sjukhuset som jobbar mer än 200 övertidstimmar. Men Vårdförbundets ombudsman i de kommande förhandlingarna med landstinget, Per Lindskog, säger att övertidstimmarna är vanligast vid Barnsjukhuset och Psykiatricentrum.
— Det handlar om ett betydande antal sjuksköterskor som jobbar mer än 200 övertidstimmar, säger Per Lindskog.

Ett tiotal exempel
Vårdförbundet har samlat ihop ett tiotal exempel på sjuksköterskor som under förra året jobbade mer än 200 övertidstimmar och där arbetsgivaren inte begärde dispens från arbetstidslagen. Dessa exempel ska ligga till grund för de förhandlingar som Vårdförbundet har krävt med arbetsgivaren.
Uppsala läns landsting tvingades förra året betala skadestånd till Vårdförbundet på 10 000 kronor för varje sjuksköterska som hade fått jobba övertid utan att arbetsgivaren hade begärt dispens.
Även den här gången kan det bli aktuellt med skadestånd.
— Men pengarna är inte det viktiga i det här sammanhanget. Det viktiga är att arbetsgivaren ser över organisationen så att övertiderna kan minska, säger Agneta Viberg som är ordförande i Vårdförbundet i Uppsala län.

Beviljar oftast dispens
Vårdförbundet beviljar i de flesta fall dispens när arbetsgivaren begär det. Men helst vill Vårdförbundet att de höga övertiderna bland personalen minskar eftersom mycket övertider på sikt kan leda till sjukskrivningar bland personalen.
Agneta Viberg tycker att det är förvånande att vårdavdelningar som inte ens jobbar med akut verksamhet har så mycket övertider. Sådana exempel har Vårdförbundet hittat på avdelningar vid Barnsjukhuset.
— Övertider ska inte höra till det normala på en vårdavdelning som arbetar med planerad vård, säger hon.
UNT har förgäves sökt Barnsjukhusets chef, Björn Wettergren, för en kommentar till de höga övertidsnivåerna bland sjuksköterskor.
Psykiatricentrums chef, Per-Olof Sjöblom, tror att skälet till att vissa sjuksköterskor jobbar över mer än 200 timmar inom psykiatrin kan bero på både personalbrist och dålig planering.
— Ibland behöver vi till exempel extra personal för att bevaka en ny patient. En sådan personalbemanning kan behöva ordnas samma dag som patienten anländer.
— Ett annat grundproblem är när någon jobbar extra på andra kliniker. Då är det rätt komplicerat för en avdelningschef att se om den personen har nått övertidstaket.
Även Läkarförbundet har undersökt sina övertider. UNT har tidigare berättat om undersökningen som visade att 100 läkare vid Akademiska sjukhuset jobbade mer än 200 timmars övertid förra året — utan att arbetsgivaren begärde dispens från arbetstidslagen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!