Sigtunaborna har blivit sämre på att samla in miljöfarliga sopor. 2011 samlade Sigtunaborna in 30 procent mindre farligt avfall per person än 2010.
Det märks i de vanliga soporna. Varje soppåse som Sigtunaborna slänger består i genomsnitt av 0,5 procent elektronik och andra giftiga sopor.
– Allt som slängs i vanliga soporna är för mycket. Det är en sak om du slänger några tidningar eller förpackningar men om man börjar slänga kemikalier i vanliga soporna är det riktigt farligt. Ett stort problem är vissa nya lågenergilampor som miljömässigt innehåller mer farliga ämnen än andra äldre typer, säger Thomas Lenell, avfallshandläggare i Sigtuna kommun.
När avfallet hamnar i vanliga soporna är risken stor att gifter når ut i naturen. Många gifter försvinner sedan aldrig utan lagras i jorden, vattnet och människans kropp.
– Men farligt avfall har visat sig vara svårt att samla in. Det handlar hela tiden nya insamlingsmetoder för att komma åt avfallet, säger Thomas Lenell.
En enkätundersökning bland invånarna i Sigtuna kommun har visat att många tycker att det är för långt till insamlingsplatserna.
Sedan 2003 finns en mobil miljöstation, en lastbil som åker omkring i kommunen på bestämda tider och platser.
– Vi vill förbättra tillgängligheten så att fler ska kunna gå utan att ta bilen, säger Agneta Holm, tillfällig renhållningschef.
Nu vill kommunen fortsätta utvecklingen och har startat ett projekt för att göra det lättare för folk att lämna in sitt avfall.
Bland annat ska man, under året, dela ut röda boxar för farligt avfall till alla villaägare i kommunen.
– När boxarna sedan är fulla med kan man beställa hämtning upp till fyra gånger per år, man kan också ta med boxen till den mobila eller fasta miljöstationen, säger Agneta Holm.
De som bor i lägenhet eller annan typ av flerfamiljshus kommer att få tygpåsar i stället för boxar. När påsen är full kan man ta med den till den mobila miljöstationen eller till en miljöstation.
Sigtuna kommun vill också öppna ytterligare en bemannad station närmare Sigtuna stad.
– De som bor där har långt till Brista. Och de obemannade stationerna kan det vara svåra att hantera. Folk ställer in omärkta burkar till exempel och ingen vet vad som finns i dem. Vi vill införa en bemannad station till för att få veta vad man får in och hur det ska hanteras, säger Thomas Lenell.