För mycket bakterier i äldremat

Måltidsleverantören Medirest återkallar 800 portioner färdiglagad mat som distribuerats till äldre i Uppsala och Stockholm.

Uppsala2007-01-13 00:01
Anledningen är maten kan orsaka matförgiftning eftersom bakterier hittats i maten, och tillväxten av dessa är hög. Företaget menar trots det att köttbullsrätten först på söndag är farlig att äta.
Det var i torsdags som Medirest fick besked från tillverkaren Familjen Dafgård utanför Lidköping om att man konstaterat hög tillväxt av bakterier i färdigmatsrätten köttbullar med potatis och gräddsås.

Tolv dagars hållbarhet
Vid det laget var 800 matlådor utskickade till äldre som bor i enskilt boende i Uppsala och Stockholm.
- Vi återkallar alltid om vi ser att tillväxten av bakterier blir för hög inom de tolv dagar som maten ska ha sin hållbarhet, säger Mikael Malmberg på Medirest.
Maten tillverkades i måndags i Källby utanför Lidköping och skickades under onsdagsnatten till Uppsala med bil. Under torsdagen distribuerades matlådor ut till cirka 700 äldre i Uppsala som har hemtjänst. Hur många som valt att köpa köttbullar med gräddsås i Uppsala kan Mikael Malmberg inte uppge.
- Vi vet bara att av de totalt 7000 portioner som gått ut är 800 köttbullar med gräddsås. Vi håller i dag, fredag, på att hämta tillbaka alla portioner med köttbullar.

Men en del av maten kan ju redan vara uppäten eftersom den levererades på torsdagen?
- Äter du maten under torsdagen, fredagen eller lördagen är det inget problem. Fram till söndag är maten ätlig. Det är efter det som den blir farlig, säger Mikael Malmberg.
Det är klarlagt att det rör sig om Bacillus cereus, men Medirest har inga ännu inga uppgifter om vilka mängder det rör sig om. Bacillus cereus orsakade för nästan två år sedan ett matförgiftningsutbrott vid äldreboendet Frodegården i Uppsala. Maten var levererad av Medirest.

Miljökontorert visste inget
Företaget har informerat äldreförvaltningarna om det inträffade. Men på miljökontoret i Uppsala var man helt oinformerad om händelsen på fredagsförmiddagen.
- Det är helt fel att vi ska få kännedom om detta via tidningen. EU-förordningen säger att kontrollmyndigheten, vilket vi är, ska informeras av företaget, säger Claes Kihlberg, stadsveterinär i Uppsala.

Risken underskattas
Han är också kritisk till det resonemang som Medirest för när det gäller risken med att äta maten.
- Om man nu tillämpar försiktighetsprincipen att återkalla maten eftersom man ser att bakterier kan växa till är det ju konstigt att man säger att maten ändå går att äta före söndag. Det resonemanget bygger på att det handlar om en fullständigt obruten kylkedja och att maten förvaras vid rätt temperatur. Hur det är med den saken kan man inte veta säkert efter det att maten är utskickad till de äldre.

FAKTA


Enportionsförpackningarna med färdigmat är tillverkade enligt koka-kyla-metoden vilket innebär att maten efter tillagningen snabbt kyls ned till en temperatur mellan 0-3 grader. Enligt Medirest har maten en hållbarhetstid i kylskåp i tolv dagar från tillverkningsdagen. Matlådorna distribueras huvudsakligen en gång i veckan hem till de äldre i Uppsala.

FAKTA


Bacillus cereus finns i jord och damm.
Inkubationstiden är 8-16 timmar.
Symptom: Magsmärtor, diarréer som varar upp till ett halvt dygn.
Orsaker till utbrott: För långsam nedkylning av mat som inte ska ätas omedelbart.
Källa: Livsmedelsverket, Uppsala kommun.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om