För lite tid till anhörigsamtal

Sedan januari 2003 har individ- och familjeomsorgen inom socialtjänsten minskat antalet tjänster med 30 procent. Narkotikaenheten arbetar efter omorganisationen med missbrukare i hela Uppsala kommun från 18 år och uppåt, vilket har inneburit betydligt fler ärenden. Neddragningarna har samtidigt varit kännbara.

Uppsala2004-09-13 00:00
Missbrukare vars ärenden inte anses akuta har drabbats av längre väntetider. Åsa Carlsson anser att det framför allt är beklagligt att det inte finns utrymme för uppsökande verksamhet.
— I den gamla organisationen fanns det ett visst utrymme till det. De som drabbas mest av dagens situation är aktiva missbrukare som inte inser sitt hjälpbehov. Risken finns att många inte får hjälp förrän deras situation är så akut att de blir föremål för tvångsvård, konstaterar hon.
Många desperata anhöriga som vänder sig till narkotikaenheten vill att deras anhöriga som missbrukar ska tvångsomhändertas. Men få vill eller vågar själva stå för anmälan. Att personal har tid till samtal med anhöriga kan därför vara avgörande.

Frivilliga alternativ
— Det är förståeligt att det är svårt för anhöriga. Men samtidigt kan det vara helt omöjligt för oss att agera i vissa fall om den anhöriga inte vill stå för en anmälan om exempelvis hot eller våld, säger Åsa Carlsson.
Lagens kriterier måste uppfyllas för att ett tvångsomhändertagande ska bli aktuellt. Bland annat måste frivilliga alternativ alltid prövas först.
— Det är en skyldighet vi har. Men jag kan samtidigt förstå att anhöriga kan känna sig frustrerade, säger Åsa Carlsson.

21 omhändertaganden
Statistik från januari till och med april i år visar på 21 omhändertaganden enligt LVM i Uppsala kommun. Det framgår inte hur många som placerats på institution. Mellan 2002 och 2003 minskade dock intagningarna vid Statens institutionsstyrelse enligt LVM med 25 procent för hela Uppsala län. Mary Nilsson, chef för individ- och familjeomsorgen, säger att knappa resurser har medfört att billigare öppenvård blivit ett vanligare alternativ.
— Vi har förväntningar på oss att i högre grad ge öppenvårds­insatser och hitta billigare alternativ än dyra institutionsplatser.
Kommunens fem distriktsnämnder beslutar vilka insatser som ska sättas in åt vuxna missbrukare. Narkotikaenheten kan dock besluta om alla insatser som är kortare än sex månader. Och Åsa Carlsson anser inte att besparingskrav hittills resulterat i att nödvändiga insatser uteblir.

Bra öppenvård
— Det finns en bra öppenvård för missbrukare i Uppsala kommun. Man får inte heller glömma bort att det är en fördel om den enskilde deltar av fri vilja. Många placeringar sker frivilligt enligt socialtjänstlagen. Tvångsåtgärder är inget att eftersträva.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!