Det råder brist på djursjukskötare i landet, och om inget görs blir det värre de närmaste åren, enligt Jordbruksverket. Myndigheten föreslår därför att dagens 40 platser på djursjukskötarutbildningen ska ökas till 90.
SLU:s djursjukskötarutbildning ligger nu i Skara, men flyttas höstterminen 2014 till Uppsala. Beslutet fattades 20 februari i år och arbetet inför flytten pågår för fullt. Tillsammans med djursjukskötarutbildningen flyttas också utbildningsprogrammet Etologi och djurskydd samt en tilläggsutbildning för veterinärer som är utbildade utanför EU.
Antalet utbildningsplatser på det populära djursjukskötarprogrammet förblir oförändrat vid flytten till Uppsala: 40 platser.
Anne-Marie Dalin, vice dekanus med ansvar för utbildningsfrågor på fakulteten för veterinärmedicin och husdjursvetenskap på SLU, bekräftar bristen på djursjukskötare:
- Men eftersom vi inte tilldelats mer medel från landsbygdsdepartementet har vi inte kunnat öka antalet platser på utbildningen. Nu kommer vi dessutom att få hit utbildningen till Uppsala och då måste först hantera det, säger hon.
SLU har under senare år gjort neddragningar. Inför år 2012 drog regeringen in 30 miljoner från SLU:s budget, pengar som SLU inte får tillbaka förrän 2016.
SLU gjorde för tre år sedan en egen utredning med liknande slutsats som jordbruksverket: att på djursjukskötarutbildningen skulle antalet platser behöva ökas kraftigt för att tillgodose det behov som finns inom djursjukvården. Det var då en lagändring med krav på ökad kompetens hos djursjukvårdare som gjorde att efterfrågan på legitimerade djursjuksköterskor plötsligt ökade kraftigt.
Antalet verksamma veterinärer ökar däremot i Sverige, och kommer att fortsätta öka inom de närmaste tio åren, enligt Jordbruksverkets rapport. Det beror bland annat på att relativt många från Sverige studerar till veterinär i andra EU-länder men också på att veterinärer från andra länder inom EU söker svensk legitimation. Jordbruksverket föreslår därför en minskning av platserna på den svenska veterinärutbildningen.