52-åringen, som tidigare bott i Uppsala, fick in 2,4 miljoner kronor på sitt konto under 2015 och 2016.
En anhörig till mannen har tidigare dömts i en härva med människosmuggling och åklagaren menade att pengarna som kommit in på kontot kunde utgöra vinster från det brottet.
Men ett vittne uppgav i Uppsala tingsrätt att en stor del av pengarna istället kom från en husaffär som 52-åringen hjälpt till att genomföra. Ett annat vittne intygade att han lånat ut pengar till 52-åringen.
Domstolen anser att 52-åringen varit ganska vag kring vissa insättningar på kontot men godtar mannens förklaring att informella lån ofta förekommer i hans kretsar. Tingsrätten tycker att en del omständigheter kring lånen verkar lite underliga men noterar å andra sidan att han betalat tillbaka pengar han fått in, vilket varit en udda åtgärd om han sysslat med penningtvätt.
Rätten avfärdar helt åklagarens påståenden om att mannen fått pengar från människosmugglingen. Dels sammanfaller inte kontoinsättningarna i tid med när smugglingen genomfördes, dels stämmer inte beloppen med de summor som brottet antas ha genererat.
Tingsrätten poängterar att det kan bli fällande dom för penningtvättsbrott utan att det är fastställt vilket brott pengarna kommer ifrån.
"Men någon tillstymmelse av konkretion bör dock enligt tingsrättens mening krävas när det gäller påståenden om brottslig verksamhet. Någon sådan konkretion finns inte", skriver domstolen och friar 52-åringen.