I januari 2004 dog farbrodern Folke Karlsson av en hjärtattack, 76 år gammal. Nu, mer än ett år senare, är hon mycket kritisk till hur begravningsbyrån Fonus i Uppsala har hanterat ärendet med dödsboförvaltningen. Folke Karlsson var änkling och barnlös och de enda arvingarna var avlägsna släktingar, som bodde långt bort eller var begränsade av sjukdom. Anne Warting och de andra efterlevande valde därför att ge Fonus fullmakt att agera i deras intresse.
— Dödsboet borde ha varit enkelt att förvalta, säger Anne Warting.
Huset var lättsålt, Toyotan var från 2003 och Folke Karlssons hund — den döve boxern Bobby — togs om hand av grannar. Ändå kommer det att dröja till i höst innan ärendet avslutas.
5 472 kronor för redovisning
Det var i början av februari i år som Anne Wartings syster Lena Carlsson ringde till Fonus för att få veta hur det gick med ärendet. De ville ha besked om vad som gjorts. Men inget hände. Först efter två månader och fler telefonsamtal återkom den ansvariga juristen Eva Jansson med en tidsredovisning. Redovisningen var en fyra sidor lång lista på vad Eva Jansson gjort och hur många timmar hon lagt ner på varje uppgift. Varje arbetstimme kostar Folke Karlssons dödsbo 995 kronor. Den totala kostnaden skulle överstiga 70 000 kronor.
Förutom att Anne Warting och Lena Carlsson reagerade på den höga
Eva Jansson på Fonus vill inte kommentera varken det enskilda fallet eller Fonus övergripande rutiner, utan hänvisar alla frågor vidare till regionjuristen i Stockholm. Regionjuristen hänvisar i sin tur vidare till Stefan Liljeskog, chef för Affärsområde juridik på Fonus huvudkontor i Stockholm.
— Dokumentet som Folke Karlssons släktingar har fått är inte en faktura eftersom ärendet inte är avslutat. Det ska inte heller ses som ett kvitto eftersom vi inte har tagit betalt ännu, säger han.
Däremot medger Stefan Liljeskog att tidsredovisningen inte är utformad enligt Fonus rutiner. Han säger också att det är mindre bra att det tog Fonus två månader att leverera redovisningen och att den tycks ha tagit så lång tid att sammanställa.
Elen stod på hela sommaren
Men för Anne Warting finns det fler frågetecken kring hur ärendet skötts. Folke Karlssons prenumerationer avbokades inte, bilen ställdes inte av och elen i huset stod på under hela sommaren. Elräkningen landade på 20 000 kronor.
- Det är helt otroligt, säger hon. Varje gång jag har ringt har jag fått intrycket av att det inte varit någon ordning i ärendet. De lovar att göra saker som sedan inte görs.
I Fonus kvalitetspolicy står det ''vi sätter kunden i centrum vad avser förtroende, tillgänglighet, bemötande och serviceuppträdande''.
Drar sig för att ringa
Anne Warting har en annan upplevelse. Nu drar hon sig för att ringa och fråga hur arbetet fortskrider, eftersom det känns som om varje minut över telefon läggs till på räkningen.
Stefan Liljeskog på Fonus huvudkontor tycker att det är synd att missnöjet hunnit gå så långt. Han menar att Folkes arvingar borde ha visat tydligare att de inte var nöjda med Fonus hantering.
— De har all rätt att när som helst återkalla fullmakten och välja en annan förvaltare. Men det har de inte gjort, säger han.
När Anne Warting får frågan om hon och de andra efterlevande kommer att gå till allmänna reklamationsnämnden, svarar hon snabbt.
— Skojar du? Det ska vi, men vi måste vänta tills ärendet är klart.