Det är Roslings två medgrundare av stiftelsen Gapminder, hans son Ola Rosling och svärdottern Anna Rosling Rönnlund, som nu startar fonden.
– Det vanliga är att få en professur i sitt namn uppkallad på universitetet. Men Hans ville att vi skulle hitta ett format där andra akademiker och forskare som har viktig kunskap om världens utveckling – som allmänheten behöver kunna – får möjligheten att lämna universitetet för att folkbilda, säger Ola Rosling till tidningen.
Hans Roslings bortgång har under veckan fått stor uppmärksamhet i media, och Anna Rosling Rönnlund säger att de tunga dagarna lysts upp av allas reaktioner på beskedet.
– Det är fruktansvärt fint att läsa vad folk skrivit. För mig känns det jätteviktigt att berätta att det är så vansinnigt tröstande att ta det här vidare. Vi behöver vara många för att ersätta en person som Hans och det är görbart.
LÄS MER: Så minns läsarna Hans Rosling
LÄS MER: Vill se en Rosling-plats i Uppsala
Uppgiften att föra vidare Roslings arv består enligt Ola Rosling framför allt i att sprida kunskapen om vad han kallar "en faktabaserad världsbild", och slå hål på myter om hur världen ser ut.
– Vanföreställningen att världen är tvådelad, att det finns rika och fattiga länder, idén att världen blir sämre – många saker blir bättre. Den tredje [myten] är att världens befolkning bara ökar och ökar och ingenting görs åt det. Men så är det inte – antalet födslar på den här planeten har slutat öka.
Förutom den planerade fonden har en insamling till UNICEF upprättats i Hans Roslings namn, som i skrivande stund redan fått in en dryg miljon kronor.