Folsyrarik mat ger skydd mot cancer

Kvinnor och män som genom maten får i sig långa mängder folsyra insjuknar betydligt oftare än andra i bukspottkörtelcancer. Att ta folsyra som kosttillskott verkar dock inte ge skydd mot denna svåra cancerform.

Uppsala2006-03-16 00:00
Det visar resultaten av en svensk studie, som publiceras i det nya numret av den ledande cancertidskriften Journal of the National Cancer Institute, JNCI.
— Vår studie ger ytterligare stöd för att det är bra att äta mat som innehåller mycket folsyra. Däremot uppmuntrar den inte till att ta kosttillskott med detta B-vitamin för att minska risken för bukspottkörtelcancer, säger Susanna Larsson, forskare vid Institutet för miljömedicin, Karolinska Institutet i Stockholm, och en av de ansvariga för studien.
Mat som är rik på folsyra är till exempel mörkgröna bladgrönsaker, broccoli, jorgubbar och andra bär, apelsiner, bönor och fullkornsprodukter.

Undersökningen kring folsyra och bukspottkörtelcancer bygger på uppgifter om 37 000 kvinnor i Uppsala och Västmanlands län och 45 000 män i Mellansverige.
Alla besvarade i slutet av 1990-talet en detaljerad enkät om bland annat sina matvanor. Utifrån svaren har det varit möjligt att beräkna hur mycket av olika näringsämnen och vitaminer, till exempel folsyra, varje person konsumerat.
Under de i genomsnitt sju år som gått sedan deltagarna besvarade enkäten insjuknade 135 av dem i cancer i bukspottkörteln.

När forskarna granskade vilka som insjuknade fann de att denna cancerform var mycket vanligare bland dem som enligt enkätsvaren fick i sig minst folsyra än bland dem som fick i sig mest folsyra.
I siffror innebär det att risken för att insjukna i bukspottkörtelcancer var bara en fjärdedel så hög för dem som fick i sig minst 350 mikrogram folsyra per dag som för dem som konsumerade mindre än 200 mikrogram folsyra per dag.
Det var dock bara för folsyra från maten, inte från kosttillskott, som forskarna såg denna skyddseffekt.
— Även två tidigare studier har påvisat liknande samband, men det är fortfarande oklart varför inte också folsyra från kosttillskott skulle vara skyddande, säger Susanna Larsson.

Även om vissa grönsaker innehåller höga halter folsyra har forskarna inom ramen för samma studie tidigare visat att en hög konsumtion av frukt och grönt i sig inte minskar risken för bukspottkörtelcancer.
— De mängder folsyra som gav bäst skydd i vår studie är något högre än dem som svensken i genomsnitt konsumerar i dag. Det behövs dock inga stora omläggningar av kosten för att komma upp i en daglig konsumtion av minst 350 mikrogram folsyra, säger Susanna Larsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!