Folsyra tros skydda mot kvinnocancer
Kvinnor som äter mat som innehåller mycket folsyra utvecklar i mindre utsträckning äggstockscancer än kvinnor som har ett lågt intag av detta B-vitamin. Framförallt för kvinnor som dricker alkohol tycks folsyra ge ett skydd mot denna svåra cancerform.
— Vår studie ger ytterligare stöd för att det är bra att äta mat som innehåller mycket av folsyra, till exempel mörkgröna bladgrönsaker, broccoli, jordgubbar och andra bär, apelsin, bönor och fullkornsprodukter, säger Susanna Larsson, doktorand vid Institutionen för miljömedicin vid Karolinska institutet i Stockholm.
Slutsatsen att folsyra förmodligen skyddar mot äggstockscancer bygger på uppgifter om drygt 61 000 kvinnor i Uppsala och Västmanlands län, som forskarna följt under 15 års tid.
Omfattande enkät
När studien startade besvarade kvinnorna en omfattande enkät om sina mat- och dryckesvanor. Utifrån svaren har det varit möjligt att beräkna till exempel hur mycket folsyra de fått i sig via maten och hur mycket alkohol de druckit.
Under åren som gått upptäcktes äggstockscancer hos 266 av kvinnorna.
När forskarna undersökte vilka som drabbats av äggstockscancer fann de att denna svåra cancerform var vanligare bland den fjärdedel av kvinnorna vars kost innehöll minst folsyra än bland den fjärdedel av kvinnorna som fick i sig mest folsyra via maten.
Allra tydligast var sambandet mellan ett högt intag av folsyra och minskad förekomst av äggstockcancer bland kvinnor som varje vecka drack minst ett par glas vin eller motsvarande mängd alkohol.
Mer forskning krävs
För dem var förekomsten av äggstockscancer bara en fjärdedel så hög som bland de kvinnorna som drack alkohol och konsumerade minst folsyra.
— Det krävs dock mer forskning innan vi säkert kan säga om låga halter folsyra, i synnerhet tillsammans med alkohol, är en riskfaktor för äggstockscancer. Mycket talar dock för detta, säger Susanna Larsson.
Det är till exempel känt att folsyra spelar en viktig roll för reparation av DNA. Skador i arvsmassan, DNA, är nödvändiga för att celler ska kunna omvandlas till cancerceller.
— När det gäller bröst- och tarmcancer finns redan flera studier som visar att en liten mängd folsyra i maten ökar risken för dessa cancerformer, framförallt i kombination med alkoholkonsumtion, säger Susanna Larsson.
Alkohol påverkar
Men vilken skulle förklaringen vara till att nyttan av att äta mycket folsyra skulle vara störst just för kvinnor som dricker alkohol?
— Det beror sannolikt på att alkohol påverkar kroppens förmåga att tillgodogöra sig folsyra negativt. Därför behöver kvinnor som dricker alkohol mer folsyra än kvinnor som inte använder alkohol, säger Susanna Larsson.
Sedan många år har frågan om livsmedel bör berikas med folsyra — i första hand för att minska risken för ryggmärgsbråck hos foster — varit omdebatterad.
— I den debatten kan vår studie ge ytterligare stöd för dem som förespråkar berikning med folsyra, säger Susanna Larsson.
Flest fall i världen
De skandinaviska länderna har världens högsta förekomst av äggstockscancer. I Sverige upptäcks årligen denna cancerform hos drygt 900 kvinnor. Ofta upptäcks sjukdomen först i ett sent skede. Det är ett av skälen till att prognosen vid äggstockscancer är betydligt sämre än prognosen vid till exempel bröstcancer.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!