Folktandvårdens abonnemangsvård får hård kritik

Abonnemangstandvård vänder sig till de redan friska, de med störst vårdbehov riskerar att hamna sist i kön. Det menar Tjänstetandläkarföreningen som riktar hård kritik mot folktandvården i Uppsalas abonnemangssystem.

Uppsala2005-07-31 00:00
— Systemet vänder sig till de redan friska eftersom de som hamnar i en hög riskgrupp stöts bort av höga årsavgifter. Man stänger alltså ute de vårdkrävande patienterna, säger Kenth Nilsson, ordförande i Tjänstetandläkarföreningen, som företräder folktandvårdens tandläkare.
Sedan år 2000 har abonnemangstandvård erbjudits av Folktandvården i Uppsala. Det är ett fastprissystem där patienten tecknar ett avtal på två år. För att få teckna abonnemang ska patienten först vara "färdigbehandlad". Efter en riskbedömning delas sedan patienterna in i 15 olika avgiftsklasser, där lägst risk motsvarar lägst prisklass. Årsavgifterna varierar från 660 kronor upp till 12 720 kronor.
— Risken är stor att de med störst vårdbehov inte tecknar något abonnemang, de får då inte samma rätt till garanterad vård och hamnar därför sist i kön.

Systemet rimmar illa med Landstingets prioriteringsnorm, säger Kenth Nilsson.
Från Folktandvårdens sida ställer man sig frågande till föreningens kritik.
— Att det skulle vända sig till de friskaste är ett missförstånd. Syftet är att bibehålla tandhälsan och att förbättra den. Patienten får trygghet. Naturligtvis prioriteras akuta patienter, säger Lars Gahnberg, chefövertandläkare och ansvarig för vårdfrågor inom folktandvården i Uppsala.
"Missbruk av konkurrensfördel"
Folktandvården i Uppsala har just lanserat ett nytt erbjudande som riktar sig till 20-åringar. De får teckna ett tvåårsabonnemang till en månadskostnad på 50 kronor, vilket motsvarar en årskostnad på 600 kronor. Ett otillbörligt sätt att dumpa priser och binda upp en intressant åldersgrupp, menar Sveriges Privattandläkarförening.

— Folktandvården missbrukar sin konkurrensfördel. Vi ska undersöka om detta är förenligt med kommunallagen och EU:s konkurrensregler, säger Bengt Franzon, ordförande i Sveriges Privattandläkarförening.
Folktandvården i Uppsala har cirka 95 procent av barn- och ungdomar upp till 19 års ålder.
Lars Gahnberg avvisar kritiken.
— Det råder valfrihet och vi är väldigt stolta över att så många barn och ungdomar väljer folktandvården. Det är upp till våra konkurrenter att möta våra erbjudanden, säger Lars Gahnberg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om