Folke Bernadottes minne hedrades i Engelska parken

- Vita bussarna räddade oss undan än säker död.Så beskriver Carl Emil Pedersen, en av de tusentals som räddades ur de tyska koncentrationslägren med de svenska vita bussarna, Folke Bernadottes gärning som ledare för räddningsaktionen. På onsdagen högtidlighölls i Uppsala 60-årsdagen av Folke Bernadottes död.

Nelly Nilsen Langholm och kronprinssesan Victoria.

Nelly Nilsen Langholm och kronprinssesan Victoria.

Foto: Rolf Hamilton

Uppsala2008-09-17 13:36
När andra kriget världskriget höll på att bli ett förlorat krig för Hitler, ville han spränga alla koncentrationsläger och döda alla fångar, av rädsla för vittnenas berättelser. För tusentals människor, kanske uppemot 30 000, blev de svenska vita bussarna räddningen. Genom förhandlingar med Heinrich Himmler fick Folke Bernadotte möjligheten att genomföra den gigantiska räddningsoperationen. Ett par av dem som räddades var med i Uppsala på onsdagen, när Folke Bernadottes minnesdag högtidlighölls.
- Bara vi som var med kan nog förstå vad det innebar att vi räddades. Vi gick mot en säker död. Och när vi kom till Sverige blev vi mottagna som kungar, säger norrmannen Carl Emil Pedersen, som satt i koncentrationsläger i Norge och Tyskland från 1943 till krigsslutet.
Dagen i Uppsala med en kransceremoni vid Folke Bernadotte-bysten i Engelska parken var speciell för Carl Emil Pedersen.
- Jag har tårar i ögonen, jag känner sådan djup tacksamhet för att jag fick leva och för att Folke Bernadottes räddningsinsats genomfördes, säger han.

Vid bysten höll Nelly Nilsen Langholm, också från Norge, ett känslofyllt tal. Även hon räddades av vita bussarna.
- De kom med röda kors och svensk flagg. Chaufförernas och sjukpersonalens insatser var otroliga, de körde tvärs genom kriget för att rädda oss, säger hon.
Folke Bernadotte var vice ordförande i svenska Röda korset när han utsågs att leda räddningsaktionen, som först syftade till att rädda skandinaver ur lägren, men som kom att rädda människor från ett 20-tal länder. Just nu finns en av de kvarvarande fem vita bussarna att beskåda vid Upplandsmuseet, där det också finns en utställning om Folke Bernadotte och om mod ansvar i vår egen tid. Under tre dagar besöker över 20 skolklasser från länet utställningen och under kulturnatten besökte 6000 personer bussen. Även under minnesdagen gjordes ett besök vid bussen. Bland besökarna fanns kronprinsessan Viktoria, vars far var gudson till Folke Bernadotte.

Kronprinsessan var bara en av flera namnkunniga gäster under onsdagen. Vid det seminarium som hölls på Uppsala slott under förmiddagen deltog bland andra Anders Björck, och tidigare utrikesministern Jan Eliasson som diskuterade medling och fredsarbete i vår tid utifrån Folke Bernadottes insatser bland annat i Palestina, där han blev FN:s förste medlare år 1948.
- Uppsala och dess universitet har stolta traditioner när det gäller frågar om medling och fred. Med det här seminariet ville jag markera det, säger Anders Björck, landshövding, som tog initiativet till seminariet.
Även Folke Bernadottes två söner Bertil och Folke Bernadotte, den senare Uppsalabo, deltog i ceremonierna.
Bernadotteaktionen kallas den hjälpaktion ledd av Folke Bernadotte vice ordförande i svenska Röda korset, genom vilken fångar befriades ur koncentrationsläger i slutskedet av andra världskriget. Uppskattningarna av antalet fångar som befriades har varierat mellan 19 000 och 30 000.
Folke Bernadotte mördades den 17 september 1948 i den israeliska delen av Jerusalem. Mördarna tillhörde den judiska organisationen LEHI, "Sternligan". Mordet blev aldrig officiellt uppklarat, och mördarna gick straffria.

Källa: Nationalencyklopedin
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!