Folkbildare höll föreläsning

En outtröttlig folkbildare. Så presenterades natur­fotografen Edvin Nilsson, 83 år, från Jokkmokk när han och sju andra på fredagen höll sina hedersdoktors­före­läsningar på SLU.

Foto:

Uppsala2008-10-10 15:57
- Jag har sett gott och väl över 200 björnar på nära håll i mitt liv och har aldrig behövt vara rädd, berättar Edvin "Sarek" Nilsson, och visar diabilder på björnfamiljer i Muddus och Padjelanta nationalparker, väster om Gällivare i Lappland.
Allt sedan 16-årsåldern, när han med sina bröder under en smådjursjakt på lågfjället fick närkontakt med en björn för förs­ta gången, har han fortsatt att flitigt röra sig ute på fjället för att med stillbilds- eller filmkamera skildra naturen i den unika fjällvärlden. Han har bistått forskningen och naturvården med bilder och arbete, eller gjort naturfilmer åt SVT, eller varit ute för sin egen del.

Smeknamnet "Sarek", som åtminstone Jan-Erik Hällgren, skogsvetenskapliga fakultetens dekan, använde för att presentera Edvin Nilsson, kommer av att hans stora fascination för just Sarek, Sveriges största högfjällsområde, där han varit parkvakt i 20 år. Med flera bilder visade han den storslagna fjällnaturen, där Rapadalen med sitt delta är juvelen i kronan. Här finns vilt som har den unika egenheten att de inte skyggar för människor.
- Jag tror att det beror på att jakten varit förbjuden där så länge. Likaså tror jag att älgarnas stora kronor i Sarek kommer av det.

I stora drag tycker Edvin Nilsson att fjällnaturen tagits väl om hand.
- Mycket bättre än jag kunde drömma om på 60- och 70-talen, antalet vilda djur har ökat, säger han.
Men allt har inte varit bra.
- Värdefulla områden har hanterats på ett vårdslöst sätt och hur man exploaterat det magnifika Stora sjöfallet för Vattenkraft är en sorg, säger Edvin Nilsson, som förklarade att han som tonårig harr- och öringfiskare i fjällskogen aldrig kunnat drömma om att få hålla föreläsning som hedersdoktor.
- Det här känns väldigt hedrande, säger han.


FAKTA

Vid lördagens doktors­promotion installeras 82 nya doktorer och åtta ­hedersdoktorer vid SLU. De senare är: Skogsvetenskap, professor Dan Binkley, USA, professor Niels Elers Koch, Danmark, naturfotograf Edvin Nilsson. Veterinärmedicin och husdjursvetenskap, professor Ian Dohoo, Kanada, tidigare jordbruksministern Karl Erik Olsson. Natur­resurser och lantbruks­vetenskap, doktor André Bationo, Kenya, professor emeritus Bengt Vessby. Landskapsplanering, trädgårds- och jordbruksveten­skap: Bengt Schmidt-Nielsen, Danmark.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!