Följ med in till de livsfarliga växterna

För Linnéanska trädgårdarna var söndagens guidning bland giftiga växter i Orangeriet ett av många evenemang under året där besökare välkomnas till föreläsningar och visningar.

Olle Matsson, professor i kemi och författare berättade om gifitiga växter i Orangeriet.

Olle Matsson, professor i kemi och författare berättade om gifitiga växter i Orangeriet.

Foto: Lotta Lille

Uppsala2017-03-26 19:15

Uppskattad föreläsare i Orangeriet var Olle Matsson, professor i kemi och författare, som tidigare år visat runt bland giftiga växter i Botaniskas köksträdgård och i tropiska växthuset.

– Giftiga växter lockar såväl läkare som apotekare, kemister och allmänt intresserade till visningarna och det är nog lite speciellt, sade Jesper Kårehed, intendent vid Botaniska trädgårdarna som assisterade Olle Matsson på söndagen.

Stora växter som den som bär bronkvidgande malabarnötter, buxbomsbusken vars blad kan ta död på kameler och Nerium oleandern som är så giftig att det i olyckliga fall sägs kunna räcka med att använda en av dess grenar som grillpinne för att ta död på en människa, står där de står i raderna. Men sjölöken och alrunan lyfte intendenten fram från fönsterbräderna så att alla skulle kunna se dem.

– Många av de här växterna har sedan flera hundra år plats i kultur- och medicinalhistorien. En del har använts inom folkmedicin, och någon, som malabarnöten ingår i kan jang-preparat som godkänts av Läkemedelsverket, berättade Olle Matsson.

Olle Matssons föreläsning är ett av många evenemang som under året arrangeras i de Linnéanska trädgårdarna där Botaniska trädgården, Linnéträdgården och Linnés Hammarby ingår. Ett av dem är Linnés trädgårdsfest i slutet av maj som dragit storpublik tidigare år. Andra har anknytning till årets skördetema där en träff söndagen 2 april under rubriken Varför skola vi?, med omskolning av tomatplantor på agendan, ligger närmast i tiden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!