– Att regeringspartier tappar i stöd en tid efter valet är inte så ovanligt. Mera bekymmersamt och värt att ta på allvar är trenden att stödet för partiet minskar, säger Agneta Gille, riksdagsledamot och ordförande för Uppsala läns socialdemokratiska partidistrikt.
Hon tycker att det finns anledning för riksdagsledamöter att vara självkritiska när det gäller att föra fram de förändringar som den S-ledda minoritetsregeringen genomfört:
– Vi har, av i och för sig förklarliga skäl, fastnat i frågor om integration och migration när vi borde ha pratat också om att vi satsat på sjukvård, infrastruktur, på sänkt skatt för pensionärer och på skolan, satsningar som gör det möjligt att få mindre barngrupper på lågstadiet, fler speciallärare, höjda lärarlöner och ett nytt kunskapslyft med utbyggnad av platser på bland annat yrkeshögskola och i kommunal vuxenutbildning, säger Agneta Gille.
Uppgiften att föra ut att vallöften faktiskt hållits är inte minst de 113 S-riksdagsledamöternas, tycker Agneta Gille.
Sanne Eriksson, S-riksdagsledamot från Östhammar, ser också misslyckandet att föra fram beslut som fattats av regering och riksdag som en förklaring till opinionsläget:
– Beslut om gratis läkemedel för barn, glasögonbidrag till barn och att bortre gränsen i sjukförsäkringen tagits bort har nästan inte alls kommit fram. Migrations- och terrorismfrågor är naturligtvis viktiga, men det finns andra frågor som är viktiga för många människor, säger Sanne Eriksson.
2016 kommer att bli ett bättre år för S än 2015 tror Pyry Niemi, S-riksdagsledamot från Bålsta.
– 2015 var exceptionellt med den flyktingsituation som uppstod. Ett stort arbete återstår, men vi kommer under 2016 att regera med egen budget, och det kommer att märkas att vi redan nu, och även i fortsättningen satsar på svagare grupper som vi lovade i valrörelsen, säger Pyry Niemi.
För Bengt-Olov Eriksson, S-kommunalråd i Tierp är det han beskriver som ett ”otydligt läge i riksdagen” en förklaring till det låga S-stödet i den senaste SvD-Sifo-mätningen.
– För en minoritetsregering kan det vara svårt att driva frågor, kompromisser gör att politiken upplevs som otydlig. Det är först nu som vår budget börjar gälla, så det har varit uppförsbacke för regeringen.
Att så starkt fokus för politiker och i media hamnat på asyl- och flyktingfrågor ser han som ytterligare en möjlig förklaring:
– Men det är inte konstigt att det varit så på riksplanet, och det är oerhört viktigt att klara den situation som uppstått. Det är lika viktigt i kommunen och det sker inte utan ansträngningar, men vi kommer att klara det, säger Bengt-Olov Eriksson.
Inte heller Margareta Widén-Berggren (S), vice ordförande i kommunstyrelsen i Östhammar, tycker att opinionssiffrorna är särskilt överraskande:
– Det är klart att det inte är roligt när en opinionsmätning visar att vi har stöd av bara 23,2 procent av de svarande. Men ett parti i regeringsställning tappar nästan alltid en del av stödet jämfört med valet. Det går inte att vara populistisk när man har regeringsansvar.
Flyktingsituationen har också påverkat regeringsarbetet poängterar Margareta Widén-Berggren:
–Lokalt kan vi bara stötta genom att jobba på som vanligt. De stora frågor som måst lösas i samband med flyktingsituationen och som krävt snabba beslut har vi inte möjlighet att påverka lokalt, säger Margareta Widén-Berggren.