Fokus på Afrika i stor kongress
Kina och Indien marscherar in i Afrika på bred front och ligger bakom den mest omvälvande förändringen på kontinenten på årtionden. På måndag inleds en stor kongress vid Nordiska Afrikainstitutet i Uppsala om utvecklingen. UNT har träffat institutets forskningschef, professor Fantu Cheru.
Foto: Robert Henriksson
- Det handlar framför allt om att exploatera naturresurser genom gruvor och oljeproduktion och liknande, och om att få kontrakt på vägbyggen och annan infrastruktur. För Kinas del är det strikt ekonomiska intressen bakom, det är inget biståndsarbete och de ställer inga motkrav på länderna de investerar i.
Är det här bra för den enskilde afrikanen?
- Som konsument i Afrika är det bra. Du kan hitta varor som du inte kunnat köpa förr. Alla grönsaksförsäljare på marknaden har i dag en kinatillverkad mobiltelefon. Men som producent har du problem. Du måste tävla med kinesiska företag som med stora subventioner från sin regeringen kan ha betydligt lägre priser på sina varor.
Vad betyder det här för utvecklingen i stort för Afrika?
- Det kan bli bra. För första gången har Afrika ett eget handlingsutrymme. Men då krävs att de afrikanska regeringarna samarbetar och börjar ställa krav på Kina och Indien. Det gör de inte i dag. Kina tar heller ingen hänsyn till om landet de investerar i är en diktatur. De måste börja göra det. Under konferensen ska jag hålla ett föredrag om de kollektiva aktioner som måste till och det som kallas New partnership of African development.
Så i dag kommer inte pengarna de afrikanska länderna till del, utan hamnar i de investerande ländernas fickor?
- Ja, för att det här skall leda till en god utveckling på lång sikt måste investeringarna göras på ett djupare plan. Det måste uppstå effekter hos lokala underleverantörer som kan börja producera mer och anställa mer personal, som får jobb och lön och mer pengar att röra sig med och handla för.
Vilken roll ska EU och USA spela nu när andra aktörer tar över?
- Vi måste vandra med de nya länderna med makt, Kina, Indien, Brasilien, med flera, på den här vägen och engagera oss utan att peka med pekpinnar. Här kan de nordiska länderna spela en viktig roll som inte har något kolonialt bagage med sig. Det är svårt att tänka sig Frankrikes president Sarkozy tala om för Kina att de inte får exploatera utan att ta ansvar när de själva utnyttjat sina kolonier i många, många år. Men de nordiska länderna går att lita på och är trovärdiga.
Vad blir nästa steg för er efter den här konferensen, som rönt mycket stort intresse?
- Vi ska gå från forskarnivån till beslutsfattandet och träffa byråkrater och höga tjänstemän i New Delhi och Peking.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!