Kronofogden har beslutat att sälja en Kåbovilla i Uppsala som är värderad till 20 miljoner kronor. Villan ägs av en affärsman och hans hustru vilka nu båda kan tvingas lämna sin bostad.
UNT har tidigare berättat om bakgrunden till skulden, som i nuläget är den näst högsta för en privatperson i Uppsala län.
Historien går tillbaka till 2006 då ett par företag som mannen ska ha kontrollerat genomförde några aktieförsäljningar. Företagen var registrerade i Panama och på Cypern, två före detta skatteparadis där Skatteverket i Sverige tidigare haft svårt att få insyn.
Affärerna, som mannen inte redovisade i sina inkomstdeklarationer, uppdagades i samband med att Skatteverket gjorde en razzia mot hans lokaler i Uppsala 2012.
Skatteverket påstår att affärsmannen manipulerat värdet på aktier när de båda företag han var inblandad i gjorde affärer med varandra. Genom att sätta ett alltför högt pris på aktierna har han med oriktiga metoder kunnat ta ut 47 miljoner kronor från ett av sina bolag, hävdar myndigheten. Pengarna har sedan överförts till mannens eget bankkonto.
Enligt Skatteverket borde pengarna egentligen ha beskattats som inkomst av tjänst.
Kronofogden har nu i uppdrag att driva in 44,1 miljoner kronor för Skatteverkets räkning.
– Det är väldigt ovanligt att vi gör tillgångsutredningar som omfattar så mycket pengar, säger Anders Fahlén Sundström, teamchef vid Kronofogden i Uppsala.
Försäljningen av villan i Kåbo bör enligt reglerna ske inom fyra månader från beslutet om utmätning, vilket fattades i slutet av maj. I och med att affärsmannen äger 50 procent av fastigheten får mannens hustru behålla hälften av de pengar som kommer in om huset säljs.
Kronofogden beräknar att fastigheten är värd cirka 20 miljoner kronor och även om den säljs återstår en hel del för att täcka skulden på 44 miljoner.
För att få in ytterligare pengar har Kronofogden gjort utmätningar även av mannens bankkonton och aktieinnehav, åtgärder som resulterat i att cirka 5,6 miljoner kronor säkrats. Myndigheten skriver att affärsmannen garanteras att få behålla ett minimibelopp på 3 910 kronor för att betala sina levnadsomkostnader efter att hans konton tömts.
Affärsmannen upptaxerades av Skatteverket redan 2012. Han överklagade skaktteärendet till högsta instans men utan att få gehör varefter skuldkravet övergick till Kronofogden.
Affärsmannen har i sina överklaganden hävdat att Skatteverket tagit miste. Aktiekurserna vid de kritiserade transaktionerna har enligt honom inte varit fiktiva utan tvärtom helt marknadsmässiga.