Födelsetid påverkar inte allergirisk
När på året man är född tycks inte påverka risken för allergi i vuxen ålder. Inte heller verkar det spela någon roll för allergirisken om man är född under en influensaepidemi.
Tvärtemot flera tidigare mindre studier visar den nya undersökningen inget samband mellan när på året man är född och förekomsten av allergi i vuxen ålder.
—Det talar för att exponeringar för årstidsbundna allergiframkallande ämnen, som till exempel pollen, under det första levnadsåret nog inte har så stor betydelse för framtida allergi som många trott, säger docent Dan Norbäck vid Arbets- och miljömedicin, Akademiska sjukhuset i Uppsala.
Han är en av de ansvariga för jättestudien, som även bekräftar
resultat från tidigare gjorda undersökningar.
Stora variationer
—I likhet med tidigare studier ser vi att förekomsten av allergier ökar. Ju närmare i tiden deltagarna i studien var födda, desto vanligare var att de hade hösnuva eller någonn annan allergi, säger Dan Norbäck.
I genomsnitt hade drygt var femte deltagare i undersökningen någon allergi. Förekomsten av allergier skiftade dock kraftigt mellan länder och områden. Allergier var, med vissa undantag, vanligare på lägre än på högre latituder.
—Eftersom solljus hjälper till att syntetisera D-vitamin i huden ger detta ett visst stöd för teorin att höga halter av detta vitamin skulle kunna påverka immunförsvaret i allegisk riktning. Men också andra faktorer i varmare klimat kan vara inblandade, säger Dan Norbäck.
Språkområde spelar roll
Den starkaste geografiska kopplingen till allergirisk gällde dock inte på vilken latitud utan i vilket språkområde man bodde.
Engelskspråkiga länder hade högst förekomst av allergier, spanskspråkiga lägst. Även det nordiska språkområdet hade jämförelsevis låg förekomst av allergier.
—En viktig uppgift för framtida forskning är att ta reda på vilka i dag okända genetiska och kulturella riskfaktorer som dessa skillnader i allergiförekomst återspeglar. Kan vi få svar på dessa frågor ökar sannolikt möjligheterna att förebygga uppkomsten av allergisjukdomar, säger Dan Norbäck.
Hela studien publiceras i webbutgåvan av den vetenskapliga tidskriften Public Library of Science, PLoS.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!