Födelsedagsmiddag slutade på akuten
En födelsedagsmiddag på restaurang i Uppsala resulterade i att Vilma Pålsson blev histaminförgiftad och akut sjuk. Histaminförgiftning är ovanligt och relativt okänt även inom läkarkåren. Det säger läkaren Stefan Branth.
Vilma Pålsson blev allvarligt förgiftad när hon åt tonfisk på restaurang.
Foto: Pernilla Sjöholm
- Men under bilfärden hem kände jag hur det svullnade ned i halsen, jag fick ett tryck över bröstet och kraftig huvudvärk, säger Vilma Pålsson.
Väl hemma ringde Vilma Pålsson sjukvårdsupplysningen, men under samtalet fick hon så svårt att andas att hon inte kunde prata och hennes man fick ringa efter en ambulans. Hon hade dessutom drabbats av diarré och när ambulanspersonalen kom låg hon på badrumsgolvet med kraftig hjärtklappning och kämpade för att andas.
- Jag fick antihistamin, kortison och syrgas. Ambulanskillarna kämpade på och var jätteduktiga och någon halvtimme senare kunde vi åka till sjukhuset utan blåljusen på.
Men när Vilma Pålsson hade kommit till Akademiska sjukhuset blev hon sämre igen.
- Jag fick nässelutslag över hela kroppen och mitt blodtryck sjönk kraftigt efter att jag fått en ny dos antihistamin. Jag hade fortfarande problem med att andas. Läkarna beslutade sig för att ge mig adrenalin och sen blev jag bättre.
En av dem som behandlade henne på Akademiska sjukhuset var överläkare Stefan Branth. Han säger att Vilma Pålssons tillstånd var allvarligt men inte livshotande eftersom hon är ung och frisk.
- Men om någon som har en annan sjukdom i botten drabbas av det här är det inte säkert att hjärtat klarar av det. Därför är det viktigt att sprida kunskap om vad histaminförgiftning är för något.
Stefan Branth säger att histaminförgiftning är ganska okänt även bland läkare. Han tror att förgiftningen ofta tolkas som en allergisk reaktion och att det därför kan finnas ett stort mörkertal av drabbade. De som inte förstår att det rör sig om matförgiftning kanske inte heller anmäler restaurangen eller affären till miljökontoret.
I Vilma Pålssons fall anmäldes förgiftningen till miljökontoret samma kväll och de tog kontakt med restaurangen som slutade att servera tonfisk. Dagen därpå togs prover på den fisk som fanns kvar och man kunde senare konstatera att histaminhalten i den undersökta biten var 450 milligram per kilo, 250 milligram över gränsvärdet.
- Men det kan ha varit en mycket högre halt eller mycket lägre halt i den bit Vilma Pålsson åt, säger Mikaela Ståhl, handläggare på miljökontoret.
Enligt Livsmedelsverket finns det stora variationer i hur mycket histamin olika människor tål.
Överkänsliga personer kan reagera på 10 milligram, men enligt de kunskaper man har i dag ger 100 till 1000 milligram histamin per kilo för de flesta måttliga symtom, medan halter på över 1500 milligram leder till svåra förgiftningar. Ytterligare en person som åt tonfisk på restaurangen samma kväll blev sjuk, men för henne försvann symtomen efter att hon hade kräkts upp maten.
Histamin bildas när man hanterar tonfisken på fel sätt, men Mikaela Ståhl på miljökontoret säger att de inte har kunnat fastställa vad som har gått fel i det här fallet.
- Var någonstans i kedjan histaminet har utvecklats kan inte vi svara på. Vi har diskuterat vad som kan ha orsakat detta både med restaurangen och med leverantören. Därmed är saken utagerad från vår sida.
FAKTA: Histaminförgiftning
De som histaminförgiftas har oftast ätit fisk ur familjen Scombridae, till exempel tonfisk, bonito och makrill, men kan också ha ätit andra fisksorter som sillfiskar och escolar (falsk smörfisk).
Fisken innehåller vanligen låga halter histamin vid fångsten, men om den förvaras för varmt kan aminosyran histidin omvandlas till histamin.
Uppvärmning till 70 grader Celsius dödar de bakterier som omvandlar histidin till histamin, men det histamin som redan finns i fisken försvinner inte.
Histamin är en signalsubstans som normalt finns i människokroppen. Den har en kraftigt stimulerande effekt på bland annat blodkärl, luftrör och de saltsyraproducerande cellerna i magsäcken.
De som histaminförgiftas har oftast ätit fisk ur familjen Scombridae, till exempel tonfisk, bonito och makrill, men kan också ha ätit andra fisksorter som sillfiskar och escolar (falsk smörfisk).
Fisken innehåller vanligen låga halter histamin vid fångsten, men om den förvaras för varmt kan aminosyran histidin omvandlas till histamin.
Uppvärmning till 70 grader Celsius dödar de bakterier som omvandlar histidin till histamin, men det histamin som redan finns i fisken försvinner inte.
Histamin är en signalsubstans som normalt finns i människokroppen. Den har en kraftigt stimulerande effekt på bland annat blodkärl, luftrör och de saltsyraproducerande cellerna i magsäcken.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!