FN-chef tillbaka i Uppsala efter utlandsjobb
- Efter terrorattackerna i USA har det pratats mycket om kemiska och biologiska vapen. Men vi får inte glömma att de lätta vapnen också är ett stort hot mot freden och säkerheten i världen. Det säger Björn Holmberg som nyligen flyttat tillbaka till Uppsala efter två år som chef för FN:s lätta vapen-program i Latinamerika och Karibien.
Bildtext: 1,7 ton flyttlass landade i den nya lägenheten i Uppsala i går. Björn Holmberg är tillbaka i sin hemstad efter två års arbete för FN i Latinamerika och Karibien.
Foto: Hans Lundgren
— Vapentillgången ihop med fattigdomen och den våldskultur som råder i många av länderna i Latinamerika skapar en ohållbar situation. Att kriget har varit närvarande så länge i vissa länder gör att det inte finns samma respekt för livet, säger Björn Holmberg.
Polisen i Rio är rädd
Det finns områden i till exempel Rio de Janeiro i Brasilien där inte ens polisen vågar gå in. Militärliknande grupper styr med våld som medel.
Björn Holmberg jobbade för att ändra på detta. Som chef för FN:s lätta vapen-program arbetade han både på den politiska och den praktiska nivån. Han arrangerade bland annat utbildningar och seminarier för tull, polis och organisationer om illegal vapenhandel, insamling och förstörelse av vapen.
Arbetet gick mycket ut på att samordna olika organisationers insatser och det gjorde att han fick resa mycket.
— Jag räknade ut att jag flög så många mil att det räckte jorden runt åtta gånger på två år.
Intresseväckande Hondurasresa
Att resa gillar han visserligen, och det var just under en resa som utbytesstudent till Honduras som hans intresse för konflikthantering väcktes. Efter hemkomsten började han läsa freds- och konfliktkunskap i Uppsala. Ett år efter sin doktorsexamen började han på FN-kontoret i Peru.
Det har varit spännande att arbeta med FN just nu, tycker Björn Holmberg.
— Under 90-talet kritiserades FN för att man inte lyckas stävja konflikter på det sätt som förväntades. Men FN blir ju aldrig starkare än vad medlemsländerna gör det till. De ekonomiska problemen som organisationen har dragits med beror ju delvis på att flera medlemsländer stått i skuld till FN.
Men de senaste åren har FN stärkts på flera sätt, påpekar Björn Holmberg. Kofi Annans målmedvetna reformprogram är en orsak. Naturligtvis spelar också Nobels fredspris en stor roll.
FN-dagen är ett tillfälle då organisationen uppmärksammas lite extra. Själv kommer Björn Holmberg att ägna dagen åt ett seminarium om konflikthantering i Holland — men denna gång inte som FN-tjänsteman. Sedan tre veckor arbetar han för Sida som rådgivare i konflikthantering.
UNT-Fakta: FN-dagen
I dag är det FN-dagen. Den firas varje år sedan 1948. Dagen uppmärksammas traditionsenligt över hela världen med möten, diskussioner och utställningar om FN:s arbete och mål. Just den 24 oktober år 1945 trädde FN-stadgan i kraft och FN bildades.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!