Flyttkarusell för äldre

Äldrevården i Uppsala står inför sin kanske största omflyttning hittills. När vårdbolaget Kosmo etablerar sig i Uppsala kommer fler hundra äldre och deras personalgrupper att flytta till nya boenden, samtidigt som flera gamla boenden avvecklas. Första flyttlasset går den 2 november.

Signhild Wärnmark tycker inte att det har någon större betydelse att hon snart ska flytta.

Signhild Wärnmark tycker inte att det har någon större betydelse att hon snart ska flytta.

Foto: Pelle Johansson

Uppsala2009-09-25 06:05
På avdelning 2A på Johannelundsgården sitter flera boende som snart får lämna sitt nuvarande hem för ett nytt och än så länge okänt på nyuppförda Kosmo Linné i Sävja. Men de har fått se ritningar på sina nya lägenheter, som kommer att bli större och modernare - till priset av lite högre hyror.
- Vi kommer att få egen dusch och toalett, i stället för att dela med andra som här. Det kommer att betyda mycket. Och så är det mycket finare miljö där än härinne i stan, säger Sven Flink, som redan varit ute och tittat på den nya huskroppen i Sävja.
- Jag har inte bott här så länge, så det har egentligen ingen betydelse att vi ska flytta snart, tycker Signhild Wärnmark.

Intill dem sitter Maria Genaveh, som har jobbat som undersköterska på avdelningen sedan 2001. Liksom de flesta andra i personalen här följer hon med till det nya vårdboendet.
- Det känns spännande, men lite oroligt också. Vi har fått mycket­ information, men ändå vet man ju inte riktigt än hur det kommer att bli. Många av oss har arbetat här länge och har stadgat sig här, säger hon.

Det var i våras det blev klart att vårdbolaget Kropp och själ med omsorg (Kosmo) under hösten 2009 etablerar sig som en viktig aktör inom Uppsalas äldrevård.
Företaget vann upphandlingen med kommunen som gör att de får bedriva verksamheten på de fyra nya vårdboenden som är under­ uppförande, samtidigt som de övertar den befintliga verksamheten på Karl-Johansgården i Svartbäcken. Avtalstiden är på tre år, med möjlighet till tre års förlängning. Samtidigt avvecklas sex nuvarande boenden.
- Visst har det förekommit omflyttningar tidigare inom äldrevården, men inte med en sådan här stor omfattning på så kort tid, säger Berit Johnsson, projektanställd på kommunens äldrekontor för att arbeta med just ombildningen. Som avlämnande enhet är det Uppsala vård och bildning (UVB) som har ansvaret för själva flyttproceduren.

För Kosmo innebär insteget på Uppsalas äldresektor en betydande expansion. Företaget finns redan på en rad orter i södra och mellersta Sverige men kommer snart att ha en av tyngdpunkterna i sin verksamhet i Uppsala.
- Vi har haft ett väldigt bra samarbete med kommunen och upplever en positiv attityd till den här förändringen. Nu handlar det om att slutföra diskussionerna med personal och ledningsgrupper och nyrekrytera personal där det behövs, säger Ingemar Helgesson, vd på Kosmo.

Med bara en dryg månad kvar till första flytt pågår ett intensivt arbete bland alla berörda parter för att själva ombildningen ska gå så smidigt som möjligt för dem som påverkas mest - de äldre. Målsättningen är att i så hög grad som möjligt organisera flytten avdelningsvis och behålla de nuvarande boende- och personalgrupperna intakta.
- För att kunna underlätta för de äldre så mycket det går har vi försökt att förutse vad som kan hända. Det handlar om personer som ofta är sköra och det är förstås en påfrestning i sig med en sådan här förändring. Därför känns det tryggt att de flesta inom personalen har tackat ja till arbete på de nya enheterna, säger Berit Johnsson.

Tommy Olsson, huvudskyddsombud på fackförbundet Kommunal i Uppsala, säger att det var en hel del känslor under våren bland personalen när ombildningen var ett faktum.
- Det här är ju en väldigt stor process och det uppstår alltid praktiska problem när nya personalgrupper ska smältas samman, det får vi räkna med. Men nu handlar det om att göra det bästa möjliga, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om