Flyttfåglar kan bära på tyfusfästingar
Flyttfåglar kan föra med sig fästingar som är smittade av tyfusliknande bakterier. Omkring var 100: e flyttfågel som flyger över Öland bär på fästingar som innehåller sådana så kallade rickettsiabakterier.
- Sedan tidigare vet vi att fästingar hos flyttfåglar kan sprida både borreliabakterier och TBE-virus, men att de också kan sprida tyfusliknande rickettsiabakterier har inte tidigare visats, säger överläkare Kenneth Nilsson vid Akademiska sjukhuset och Falu lasarett.
I studien har han tillsammans med bland annat doktoranden Karin Elfving analyserat fästingar som professor Björn Olsens forskargrupp samlat in från flyttfåglar vid Ottenby fågelstation på Ölands sydspets. Av drygt 13 260 fåglar hade 1155 fästingar som fripassagerare.
När forskarna med gentekniska metoder analyserade fästingarna upptäckte de att 108 eller drygt 11 procent av dem innehöll arvsmassa, dna, från någon art av rickettsiabakterier. Den vanligaste rickettsiaarten som hittades hos fästingarna heter Rickettsia helvetica.
Rickettsia helvetica är spridd över stora delar av världen och är den hittills enda kända rickettsiaart som tidigare påträffats i Sverige.
- Fästingar kan smitta människor med Rickettsia helvetica. Hittills har denna bakterie mest förknippats med en ganska lindrig och snabbt övergående infektion, men mycket tyder på att den ibland också kan orsaka betydligt allvarligare sjukdom, säger Kenneth Nilsson.
Även flera andra rickettsiaarter än Rickettsia helvetica påträffades i fästingarna hos flyttfåglarna, varav flera kan orsaka besvärliga infektioner hos människor. Att en del fästingar som följer med fåglar till Norden innehåller sådana bakterier behöver dock inte innebära att det finns någon nämnvärd risk för människor att smittas av dem.
Ett fynd som förvånade forskarna var att sex fästingar hos en blåmes visade sig bära på en rickettsiaart, rickettsia Davousti, som aldrig tidigare påträffats utanför Afrika.
- Att denna bakterieart påträffades hos fästingar hos en kortdistansflygare som blåmes, som flög från sydligare trakter efter vintervistelsen i Mellaneuropa, pekar på att rickettsia davousti redan finns etablerad där hos djur som fästingarna plockat upp den från när de sugit blod, säger Kenneth Nilsson.
Enligt forskarna talar detta för att denna bakterieart etablerat sig i miljön i Mellaneuropa och att risken för att risken för att den ska sprida sig i så fall är mycket större.
- Ett liknande scenario kan uppstå även i Sverige. I nuläget är det dock inte känt i vilken mån denna rickettsiaart kan ge sjukdom hos människa, säger Kenneth Nilsson.
Enligt forskarna pekar deras studie på att flyttfåglar som för med sig smittade fästingar kan vara en av de allra viktigaste källorna till spridningen av rickettsiabakterier över världen.
- Däremot verkar det som om fåglarna själva nästan aldrig är infekterade av bakterierna. Bara i ett enda fall fann vi tecken på att en fågel själv var infekterad av rickettsiabakterier från fästingar som bitit den, säger Kenneth Nilsson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!