Kvinnan bor med två barn i en hyresrätt som kostar 13 000 kronor per månad. Kommunen betalar bidrag till hyran men anser att den är för hög. Enligt Försäkringskassans norm är högsta godtagbara belopp 9 300 kronor för ett hushåll av familjens storlek i den kommungrupp som Uppsala tillhör.
Redan 2018 uppmanades hon av kommunen att skaffa ett billigare boende. I höstas skärptes tonen och kommunen gav henne då fyra månader på sig att få ner sina boendekostnader till högst 9 300 kronor i månaden.
Kvinnan överklagade till förvaltningsrätten som skriver att utgångspunkten för en skälig hyreskostnad är vad en låginkomsttagare på orten kan kosta på sig. Kvinnan har därmed inte rätt till bidrag för en hyra som överstiger 9 300 kronor, fastställer domstolen.
Enligt kvinnan har hon försökt men inte lyckats finna ett billigare boende. Frågan är vad som händer i en sådan här situation om familjen bor kvar.
– Vi arbetar alltid med individuella bedömningar. Personen får en viss tid på sig att sänka sin boendekostnad och kan få den tiden förlängd i vissa fall om personen försökt men inte lyckats, uppger Ida Bylund Lindman, avdelningschef vid arbetsmarknadsförvaltningen.
– Många löser sin situation, en del bor stort och tar in en inneboende till exempel. Det går också att byta till en billigare lägenhet. Vi gör det här jobbet för att personen framåt ska kunna bli självförsörjande. Att ha för dyr hyreskostnad låser in människor i bistånd.