Flytt kräver omorganisation
När domstolarna från Enköping och Tierp på måndag införlivas i Uppsala tingsrätt blir den en halv gång större. Det är Fågel Fenix. Uppsala tingsrätt går i graven, och återuppstår i en större och vackrare skepnad, säger lagmannen Erik Lempert.
Litteraturen från Enköpings tingsrätt har levererats till domstolsbiblioteket i Uppsala.
Foto: Björn Ullhagen
De flesta arbetsrum har två namnskyltar — en klassisk med för- och efternamn och en informell där ett annat förnamn är skrivet i tusch på ett vitt A4-ark.
Rättsinstansen Uppsala tingsrätt gav ett ganska regellöst intryck, den sista arbetsdagen före Fågel Fenix.
— På måndag har alla fått en plats att sitta på och tillgång till dator och telefon, men det kommer ta lite tid att få undan flyttstöket, säger Erik Lempert, lagman och chef för den nya domstolen.
Specialprofiler
På måndagen kommer kollegorna från Enköping och Tierp. De anställda vid gamla Uppsala tingsrätt har bytt rum, för att alla ska blandas.
Tingsrätten får cirka 60 anställda. Det blir två domare färre än vad de tre domstolarna tidigare hade tillsammans, men fler notarier och domstolssekreterare.
Erik Lempert säger att den nya verksamheten blir mer effektiv och mindre sårbar.
— En större domstol kan klara av ett Knutbymål bättre än en liten domstol, som lamslås av ett sådant mål.
I och med sammanslagningen har domstolen bildat grupper med specialprofiler — för fastighetsmål, konkurser, immaterialrätt och mål med internationell anknytning.
— Vi kan ta hand om ett antal besvärliga mål på ett bättre sätt, säger Erik Lempert, som också är nöjd ekonomiskt.
Uppsala tingsrätt har varit mer utsatt för besparingar än de mindre domstolarna i Enköping och Tierp.
Två nya salar
Uppsala tingsrätt har hittills i år avgjort nästan 4000 mål, Tierp och Enköping vardera 1000.
Med 2000 nya mål årligen behövs mer plats för förhandlingar. På tingssalsvåningen överröstar en borr alla samtal. Här byggs två nya salar i en säkerhetsavdelning.
— Om vi har en stor insatsstyrka här kan vi skilja av från de vanliga rättegångarna så att det inte märks, säger vaktmästare Nazario Medina.
Fotnot: 1999 fanns det enligt Domstolsverket 96 tingsrätter i Sverige. Idag, måndag, finns det 57. Ytterligare en försvinner före årsskiftet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!