Flyktingbarn behöver ökad trygghet
Ensamkommande barn som söker asyl i Sverige känner sig trygga i sitt boende i Uppsala, men nivån är ändå inte så hög som kommunens mål.
Uppsala kommuns mål är att 95 procent av de ensamkommande barnen ska känna sig trygga i sitt boende, och att 95 procent ska känna sig respektfullt bemötta i boende, skola och i kontakt med socialtjänsten. Enkäten visar att siffrorna stannar på 70 respektive 79 procent.
Rapportförfattarna pekar också på några oroväckande uppgifter. 23 procent, det vill säga åtta barn, svarar att de inte har en kontaktperson eller någon annan vuxen i boendet som den kan lita på och en majoritet har sällan eller aldrig kamrater att vara med på fritiden.
Men ansvarig politiker är nöjd med resultatet.
- Det är naturligtvis mycket bra att så många känner sig trygga och respektfullt bemötta. Men ambitionen är högre, säger Anders A. Aronsson (FP), ordförande i socialnämnden för barn och unga.
När det gäller skolan är bilden positiv och skolans förmåga att inge framtidstro genom nödvändiga kunskaper och kamratkontakter framhålls i enkäten. Däremot uppger bara hälften av barnen att de har en givande fritid.
Bilden av ungdomarnas erfarenheter av kontakter med socialtjänsten i Uppsala är splittrad, men till största delen positiv.
Majoriteten av barnen som kommer är mellan 16 och 18 år och är till övervägande delan pojkar.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!