För unga ensamkommande asylsökande är det av största vikt om de är över eller under 18 år den dag de anländer till Sverige. Åldersgränsen avgör vilka insatser de har rätt till.
En asylsökande ung man som anvisats till Uppsala kommun hade uppgett att han var född i juli 1999. Han registrerades som minderårig, det vill säga under 18 år, vilket gav honom rätt att flytta in i ett så kallat hvb, hem för vård eller boende.
Migrationsverket ansåg dock att han var ett år äldre än han uppgett och ändrade födelsetiden till juli 1998 med omedelbar verkan.
Socialnämnden i Uppsala avslutade då placeringen vid vårdboendet och han hänvisades i stället till en av Migrationsverkets förläggningar, som har betydligt lägre dygnskostnader.
Mannen invände att han överklagat Migrationsverkets åldersbeslut och att det ännu inte vunnit laga kraft. Åldersuppskrivningen hade medfört att han flyttats till ett boende där han hade sex kilometer till skolan, han hade fråntagits sin gode man och fick inte längre besöka vårdinrättningar för barn.
Mannen begärde att få bo kvar på hvb-hemmet i Uppsala. Men förvaltningsrätten anser att hans behov kan tillgodoses vid det asylboende där han nu vistas.
Under 2016 skrev Migrationsverket upp åldern för 3 400 asylsökande.
Myndigheten har kritiserats för att åtgärden sker på godtyckliga grunder. I februari stoppade Migrationsverket åldersbedömningarna i väntan på att Rättsmedicinalverket ska överta uppgiften.