Det visar forskare vid Uppsala universitet i en studie, som publiceras i facktidskriften Environmental Science: Processes & Impacts.
– Nivåerna av pälsdjursallegen som vi mätt upp i passagerarplan med tygklädda säten är klart högre än de nivåer som i skolor visats kunna framkalla astmasymtom och andra luftvägsbesvär hos allergiska elever, säger docent Dan Norbäck vid Arbets- och miljömedicin vid Akademiska sjukhuset.
Studien omfattar 18 större passagerarplan, bland annat Airbus 340 och Boeing 737. Nio av planen hade tygklädda och nio läderklädda säten.
Genom att dammsuga säten och golv under mellanlandningar innan planen hade städats ur fick forskarna prover för analys.
Dammsugningarna bekräftar att textilier är dammfällor. Fastän dammsugningstiden var densamma samlades nästan dubbelt så mycket damm i planen med textilsäten jämfört med planen med lädersäten.
Än större än skillnaderna i mängden damm var dock skillnaderna i sammansättningen av dammet.
– I dammet från planen med tygklädda säten var halterna av allergiframkallande ämnen från katt, hund och häst mellan 27 och hela 75 gånger högre än i dammet från planen med lädersäten. Allra högst var halterna av hästallergen. Allergenen kommer in via kläder och hår, säger Dan Norbäck.
Också halterna av mögel-dna var högre i proverna från planen med textilsäten än i planen med lädersäten, men ändå låga jämfört med vad som mätts upp i klassrum i europeiska skolor.
– Utifrån våra resultat kring pälsdjursallergen måste ändå en stark rekommendation till flygbolagen vara att använda läder eller andra släta material i stället för textilier till sätena. Det är ju inte rutin att dammsuga sätena i samband med att flygplanen städas, säger Dan Norbäck.
I studien tog forskarna också prover på inomhusluften i planen under själva flygningarna för att mäta ett flertal ämnen som kan tillverkas av bakterier och mögelsvampar, så kallade mikrobiella flyktiga organiska ämnen.
– Totalt sett var halterna av sådana ämnen betydligt högre än vad som mätts upp i bostäder i Norden. Orsakerna till detta och om det har någon betydelse för hälsan får bli frågor för fortsatta forskningsstudier, säger Dan Norbäck.