Flygledarfacket: Ingen konflikt utan arbetskraftsbrist

SAS har begärt att facket och Arbetsgivarverket ingriper för att lösa flygledarkonflikten på Arlanda. Men facket anser att bollen ligger hos luftfartsverket, lfv.

Uppsala2007-05-18 00:01
Som UNT berättade i onsdagens tidning vill flygbolaget SAS att de centrala parterna ingriper för att lösa den konflikt mellan flygledarna och LFV som lett till återkommande förseningar och extrakostnader för flygbolagen.
Ann-Marie Willberg, vice ordförande för fackförbundet ST-Flygledarna, ifrågasätter dock att det finns någon konflikt att lösa.
- Det är ingen konflikt utan en arbetskraftsbrist. Situationen ser ut som den gör eftersom man inte har personalresurser för att bemanna ens det ordinarie schemat.

Lfv hävdar att lediga flygledare gjort sig oanträffbara i akuta lägen för att sätta press på arbetsgivaren att höja lönerna. Så sent som i söndags försökte lfv utan framgång beordra in elva flygledare för att lösa den akuta bristen.
Ann-Marie Willberg säger sig inte känna till att det skulle röra sig om någon medveten taktik från flygledarnas sida.
- Jag vet inte vad jag ska säga. När man är ledig har man ingen skyldighet att vara anträffbar. Jag tror att man värnar om sin ledighet i en situation där man arbetar mycket övertid.

Att problemen ökat efter årsskiftet menar hon snarare har att göra med att trafiken ökar allt mer, samtidigt som ett antal flygledare valt att flytta utomlands där löneläget är bättre.
LFV erbjöd nyligen flygledarna 22 procents löneförhöjning på tre år mot att anställningskraven skärptes, ett bud som facket avvisade. Nu fruktar flygbolagen att situationen ska bli ännu värre sommar.

Finns det något som kan göras för att förbättra läget?
- Vi är öppna för någon sorts åtagande om att arbeta mer om vi får en rimlig ersättning. Hur ett sådant åtagande ska se ut är en förhandlingsfråga. Som vi ser det ligger bollen nu hos LFV. Det är upp till dem att kalla till förhandlingar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om