Det finns inga siffror på hur vanligt det är med dödsfall under flygningar. Däremot inträffar akuta sjukdomsfall då och då, säger Johan Gauermann, operativ chef på det flygbolag som mannen som avled reste med.
– Ibland går vi ner och mellanlandar vid akuta sjukdomsfall, ibland gör vi det inte. Det beror på var man befinner sig, säger han.
Varför mellanlandade ni inte i går, när mannen blev sjuk?
– Det beslutet togs av befälhavaren ombord, som är den som ansvarar för samtliga passagerares säkerhet, säger Johan Gauermann.
Vad anser du om det beslutet?
– Det hade inte gått att mellanlanda, så det var ett bra beslut.
Det första som sker när en person insjuknar är att flygbesättningen i högtalarsystemet efterfrågar läkare bland passagerarna. Men även om det råkar finnas en sådan, så finns det inget som säger att denne måste hjälpa till eller ge sig till känna.
Vid gårdagens flygning fanns dock sjukårdsutbildad personal bland passagerarna, som vidtog de åtgärder som var möjliga när mannen blev sjuk.
Om det inte finns någon sjukvårdutbildad bland passagerarna, vad händer då?
– Flygpersonalen är utbildad i akut sjukvård. Men inte alls i paritet som en läkare, säger Johan Gauermann.
Han fortsätter:
– Vi har väldigt bra beredskap för att klara av sjukdomsfall. Vid medicinska fall konsulterar vi läkare via telefon. Vi har avtal med en organisation, och har därför alltid en jourhavande läkare som vi kontaktar.
Så som passagerare är man så att säga inte hänvisad till slumpen - om det råkar finnas en läkare ombord?
– Nej, vi har beredskap. Sjukvårdsutrustningen ombord är omfattande, med bland annat akut medicin, defibrillator och syrgas.
En Uppsalabo som var med på planet där mannen avled, tyckte att informationen om händelsen var knapp och att detta skapade oro. "Under själva resan fick vi inte reda på något om dödsfallet", sade Uppsalabon till UNT, och beskrev vidare att passagerarna var oroliga och undrade vad som egentligen hände. En passagerare ska ha svimmat, enligt Uppsalabon.
Vilket ansvar har ni för att informera övriga passagerare när sådant här händer?
– Man bedömer situationen från fall till fall. Om vi mellanlandar när någon blir akut sjuk så talar vi förstås om det. Men oftast är det bättre att personalen får jobba i fred. Alla blir informerade via högtalarsystemet när vi söker efter sjukvårdsutbildade passagerare, börjar Johan Gauermann.
– Av hänsyn till den som blir sjuk och dennes anhöriga, så vill vi inte gå ut med mer information i högtalarna. Det handlar om personlig integritet. Vi försöker alltid sköta situationen så det ska bli så bra för alla som möjligt.
Flygpersonalen som arbetade i samband med gårdagens flygning har fått stöd av psykolog.
– Det är en stor apparat när något sådant här händer. Håller man på med hjärt- och lungräddning en längre tid måste man få hjälp.
288 passagerare fanns ombord på planet som igår vid 14-tiden landade på Arlanda, efter flygningen från Thailand.