Forskare flyger mycket, de tillhör de tio procent i världen som flyger mest, därför är det viktigt för miljön skulle att de flyger mindre.
Men Uppsala universitets cirka 6 000 anställda flyger allt mer.
* År 2010 flög de 4,7 miljoner mil.
* År 2016: 6,6 miljoner mil.
* År 2017: 6,8 miljoner mil.
– Flygresorna har blivit fler. En orsak är att internationaliseringen inom universitetet ökat jättemycket, säger miljöchef Karolina Kjellberg, Uppsala universitet.
Hon påpekar att forskarna drar nytta av internationella kontakter när de ansöker om externa forskningsanslag.
– Vi jobbar för att få ner antalet flygresor, men vi behöver satsa ännu mer på den frågan, säger Karolina Kjellberg.
Enligt universitetets miljöpolicy ska anställda alltid tänka efter om det går att ersätta resan med en videokonferens eller sköta kontakten per telefon.
– Vi har 45 videokonferensanläggningar som används flitigt. Dessutom används Skype, men vi har ingen ingen statistik som visar hur mycket, säger Karolina Kjellberg.
Inom SLU, Sveriges lantbruksuniversitet har flygandet också ökat. Men så i somras hände något.
– Vi tror det är ett trendbrott och inte bara ett hack i statistiken. För första gången minskade flygresandet. Sedan 2013 har vi minskat det totala flygandet med 18 procent per helårsanställd. Vi har arbetat mycket med frågan och nu ser vi resultatet, säger Johanna Sennmark, miljöchef, SLU.
Så här reste SLU:s runt 3 000 anställda.
* År 2013 flög de 2,5 miljoner mil.
* År 2016: 2,5 miljoner mil.
* År 2017: 2,4 miljoner mil.
– Vi brottas med många avvägningar, som att det gäller för forskare att synas internationellt. Sen är det viktigt för jämställdheten att de som har barn inte ska behöva avstå från resor för att de tar för lång tid, säger Johanna Sennmark.
Inom SLU gäller klimatkompensation. Det vill säga extra avgift på flygresor, som går till en fond där anställda kan ansöka för klimatfrämjande idéer; forskare som tagit tåget har fått åka nattåg i första klass.
– De allra flesta tyckte att det gick bra och att de kunde sova på tåget. Dessutom har användandet av videokonferenser ökat med 79 procent i år, säger Johanna Sennmark.
Region Uppsala, tidigare Uppsala läns landsting, har också en ökning av flygmil i statistiken.
* År 2014 flög de anställda 0,6 miljoner mil.
* År 2015: 0,7 miljoner mil.
* År 2016: 0,6 miljoner mil.
* År 2017: 0,7 miljoner mil.
– Ja, flygresorna har ökat och vi analyserar varför. Tidigare har vi sett att siffrorna gått upp vartannat år beroende till exempel på större konferenser, säger miljöchef Marta Fallgren.
Inom Region Uppsala uppmanar man till IT-möten och har klimatväxling, vilket innebär en extra avgift på vissa flygresor och som går till till interna klimatförbättringsåtgärder.
– Vi satsar på tåg istället för inrikes flygresor. Under de senaste fyra åren har vi lyckats få ner andelen inrikesresor.