Flygande start för entreprenörer
Trots en kärv arbetsmarknad har jobbsökandet gått galant. Det tycker studenterna på Uppsalas Entreprenörskola. Tack vare en tät näringslivskontakt har de fått en flygande start på karriären.
Karolina Brändström, Daniel Svensson, Ulrika Zachrisson, Turid Carlsson och Björn Lindh känner att de hittat rätt.
Foto: Staffan Claesson
Här får studenterna ägna sitt sista år av utbildningen till att bredda sig och läsa ämnen som affärsjuridik och marknadsföring. En inte alldeles självklar väg för studenter på program som ofta är mer inriktade mot forskning, berättar Turid Carlsson som valde Entreprenörskolan efter att ha läst molekylärbiologi.
—En del av mina tidigare kurskamrater tyckte nog att det var korkat att välja den här inriktningen. Många naturvetare är inriktade på att man ska doktorera och specialisera sig, säger hon.
I dag, ett knappt halvår efter utbildningen, arbetar hon på Akademiska sjukhuset som laboratorieingenjör. Men målet är att arbeta mer näringslivsinriktat.
Lätt hitta jobb
—Jag vill kombinera affärsplanering och marknadsföring med mina kunskaper i molekylärbiologi och utveckla affärsidéer inom det området, förklarar hon.
Entreprenörstudenterna har haft förhållandevis lätt att hitta jobb. Det hävdar Karolina Brändström, ordförande för Entreprenörskolans alumniförening. Precis som Turid Carlsson gick hon ut skolan vid årsskiftet och hon konstaterar att nästan alla hennes 21 kurskamrater fått kvalificerade jobb eller startat eget.
På dagens kärva arbetsmarknad är det ett gott betyg för utbildningen. Arbetslösheten bland ingenjörer ett år efter examen var cirka 14 procent i fjol, enligt Civilingenjörsförbundet. Och bland dem som fått jobb uppgav nära en tredjedel att arbetsuppgifterna inte alls eller endast i liten utsträckning motsvarade deras utbildningsnivå.
Själv arbetar Karolina Brändström med strategisk marknadsföring av produkter till läkemedelsindustrin på proteinjätten GE Healthcare i Uppsala.
—Det är verkligen ett drömjobb och jag tror inte jag hade fått det om jag läst en annan inriktning, säger hon.
Håller ihop
Entreprenörsutbildningen är fortfarande färsk och Karolina Brändström och Turid Carlsson hör till den tredje årskullen. Totalt har omkring 50 studenter examinerats från programmet.
Och de som gått den ettåriga utbildningen håller ihop, inte minst inom alumniföreningen.
—Vi vill hålla kontakten med varandra, det här är världens nätverk, säger Karolina Brändström.
Till skillnad från andra entreprenörsutbildningar i landet, till exempel vid Chalmers i Göteborg, är Uppsalautbildningen inte i första hand inriktad på att studenterna ska starta egna företag efter avslutade studier. Tanken är i stället att studenterna ska få en mer allmän företagskunskap som gör dem attraktiva även på större företag.
Säkrare i arbetet
Men många vill ändå pröva vingarna och utveckla egna affärsidéer.
Björn Lindh driver ett utbildningsföretag med verksamhet i flera städer i Sverige. Bolaget hade han startat flera år innan han började på Entreprenörskolan.
—Nu arbetar jag heltid med företaget och vi expanderar. Jag känner mig säkrare i det arbetet tack vare utbildningen. Men jag hade nog satsat på företaget ändå.
FAKTA
Entreprenörskolan är en utbildning inom teknik och affärer som drivs i samarbete mellan Uppsala universitet och SLU. Verksamheten är utformad av Centrum för entreprenörskap och företagsutveckling, CEF.
Utbildningen är ettårig och utvecklad särskilt för naturvetare och tekniker vid de långa utbildningsprogrammen. Entreprenörskolan räknas som en del i studentens grundexamen och ersätter det ordinarie avslutande studieåret inom respektive utbildning.
Studenterna utbildas i bland annat affärsjuridik, marknadsanalys och projektledning.
Källa: Centrum för entreprenörskap och företagsutveckling.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!