Vad är tomtmarken, där Flustret huserat sedan 1842, egentligen värd? Sju miljoner kronor, menar kommunens värderingsman. Mellan tre och fyra miljoner, enligt Flustrets egen värdering. De olika slutsatserna har bäddat för att parterna inte kunnat enas om nivån på tomträttshyran från sommaren 2014 och kommunens stämningsansökan till tingsrätten.
Till saken hör att hyresnivån inte reglerats på tjugo år. När det tidigare tioårsavtalet löpte ut 2004 missade kommunen nämligen uppsägningsdatumet, varför 1994 års hyresnivå på endast 35 000 kronor per år fortfarande gäller.
Den här gången är kommunen bättre med på noterna och har lagt ett bud på 227 500 kronor i årlig tomträttshyra, en summa som baseras på marknadsvärderingen. Eftersom antalet så kallade tomträttsavgälder i Uppsala är få och det saknas jämförbara exempel på försäljningar av hotell- och restaurangbyggrätter, har kommunen i sitt underlag i första hand blickat mot Stockholm och andra närliggande kommuner.
– Det vänder vi oss emot, vi menar att kommunen gått på fel spår och att jämförelsen med nivåerna i Stockholm är orimlig. Sedan borde också byggnadens speciella status vägas in mer, säger Magnus Björkegren, vd på Svandammen Förvaltning i Uppsala som driver verksamheten.
Bolaget har inte lämnat något konkret motbud, men genomför nu en fullständig utredning av tomtvärdet inför de väntande förhandlingarna i tingsrätten. Enligt Elisabeth Salamon, exploateringsingenjör på kommunen, är det helt enligt praxis att frågan nu bollas över till domstol.
– Det är så det går till när en tomträttsinnehavare inte vill skriva på inför en nya avgäldsperiod. Vi har även erbjudit dem att köpa loss marken till ett givet pris men det ville de inte, säger hon.
Magnus Björkegren bekräftar att frågan om ett eventuellt tomtköp har diskuterats. Han har inget emot att möta motparten kommunen i rätten, säger han.
– Eftersom det handlar om ett ovanligt ärende i Uppsala är nog både vi och kommunen ganska nöjda med att tredje part får bestämma detta, säger han.
Om domstolen går på kommunens linje kan det få konsekvenser för bolagets framtida expansionsplaner, säger Magnus Björkegren.
– Då kommer inte våra kalkyler att hålla, med hänsyn till att det också är stora förändringar på gång i hela kvarteret med de byggplaner som finns. Finns inte den ekonomisk bärkraften kommer vi inte att kunna utveckla verksamheten på det sätt vi vill.