Flustret anmält för diskriminering

Flustret i Uppsala har polisanmälts av två romska kvinnor som nekats inträde på restaurangen. Enligt ordningsvakterna bar kvinnorna folkdräkt, vilket restaurangen inte tillåter.Ett tydligt fall av etnisk diskriminering, säger jurister på Ombudsmannen mot etnisk diskriminering, DO.

Uppsala2005-08-25 19:05
— Det här handlar absolut inte om etnisk diskriminering. Det här handlar om kläder, säger Magnus Björkegren, en av Flustrets ägare.
Ombudsmannen mot etnisk diskriminering är av en helt annan uppfattning.
— Restaurangen har satt upp en regel om krav på klädsel som slår hårt mot en folkgrupp. Det är diskriminerande, säger Ulrika Dietersson, jurist.
Vid en anmälan kommer DO att driva ärendet till domstol.
— Det skulle handla om ett skadestånd för den kränkning kvinnorna har upplevt, säger Ulrika Dietersson.

Kränkta, ledsna, arga
De två kvinnorna, Sari Svart och Seija Nyman, tänker anmäla händelsen till DO.
— Vi kände oss så oerhört kränkta, ledsna och arga över att inte bli insläppta på en krog i staden där vi bott i så många år, säger Sari Svart.
Seija Nyman och Sari Svart skulle gå på Flustrets dansbandskväll med sina män. Männen kom in, men för kvinnorna tog danskvällen slut innan de ens hunnit komma först i kön.
— Vakterna sökte upp oss och sade att vi inte skulle få komma in. Först talade de inte om varför, men sa sedan att det berodde på att vi bar folkdräkt. De var mycket nonchalanta, säger Sari Svart.

Traditionell klädedräkt
Kläderna som kvinnorna bar var den traditionella romska klädedräkten.
— Det är ingen folkdräkt. Det är de kläder vi bär till vardags. Det vet alla svenskar, säger Sari Svart.
Magnus Björkegren intygar att uppgifterna i polisanmälan mot restaurangen stämmer. Flustret har klädselregler för dansbandskvällarna. För att bli insläppt måste gästen ha vårdad klädsel och inte bära huvudbonad eller religiösa symboler.

UNT: Är inte den romska klädedräkten vårdad?
Magnus Björkegren:
— Det är klart att det är vårdad klädsel. Men ytterst är det vakterna som avgör. Vi har inte staplat upp vad vårdad klädsel innebär
UNT: Varför släpptes då kvinnorna inte in? De bar inte huvudbonad eller religiösa symboler.
— Vi har ingen policy om att inte släppa in romer, men jag vet inte hur min vaktchef såg på klädseln i just det här fallet.
UNT: Men det handlar ju om kläder som romer använder dagligen, och som svenskar är vana att se.
— Ja, men frågan är var vi ska dra gränsen. Om Naken-Janne kom hit, skulle vi då släppa in honom naken för att det är så han brukar gå klädd? Skulle det vara diskriminerande att inte släppa in honom?
UNT: Har ni ett förbud mot folkdräkt?
— Ja. Det passar helt enkelt inte in bland de övriga gästerna som är här.
UNT: Kan folkdräktsförbudet vara orsaken till att kvinnorna nekades att komma in?
— Nej, det ska inte kunna vara anledningen, det är ju ingen folkdräkt. Men det är möjligt att vi har gjort fel den här gången, det får vi utreda internt.
Skulle kronprinsessan bli insläppt klädd i Sverigedräkt?
— Nej, det skulle hon inte.
Enligt Magnus Björkegren släpptes Sari Svart och Seija Nyman in på Flustret en vecka senare, då klädda i andra kläder än de traditionellt romska. Själva säger kvinnorna att de inte besökt Flustret igen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!