Fluglarver kan göra dig blind

Tack vare en uppmärksam mamma och en professor vid Uppsala universitet kunde en pojke till sist få rätt diagnos och behandling. Det flera experter sa var lusägg i pojkens hår, var i själva verket ägg från en fluga vars larver kan tränga in i ögat och orsaka blindhet.

De humleliknande renstyngen är betydligt farligare än de ser ut. Får en hona som denna lägga ägg i en människas hår kan senare de kläckta larverna senare tränga in i huden och ögonen.

De humleliknande renstyngen är betydligt farligare än de ser ut. Får en hona som denna lägga ägg i en människas hår kan senare de kläckta larverna senare tränga in i huden och ögonen.

Foto: Arne C Nilssen

Uppsala2010-06-29 08:03

- Så här i semestertider när många far till fjällen finns skäl att påminna om att det även här i Sverige finns flugor som kan lägga sina ägg på människor och i värsta fall orsaka mycket svåra ögonskador, säger Thomas Jaenson, professor i medicinsk entomologi vid Uppsala universitet.

I en artikel i det nya numret av Läkartidningen redogör han tillsammans med en infektionsläkare vid Karolinska sjukhuset, pojkens mamma och en norsk biolog i detalj för fallet med den tioårige pojken som under en fjällsemester infekterades av så kallade renstyng.
- Det är ganska ovanligt att människor infekteras av renstyng, men med tanke på hur svåra skador flugan kan orsaka är det ändå viktigt att det finns kunskap om den inom sjukvården. Så är uppenbart inte fallet i dag, säger Thomas Jaenson.

Någon vecka efter att familjen kommit hem från en fjällsemester i början av augusti förra året utvecklade pojken svullna lymfkörtlar i nacken och på halsen, och senare också rodnader och svullnader i pannan. En penicillinkur för en misstänkt bakterieinfektion gav inga resultat och inte heller efter ytterligare flera läkarbesök fanns någon förklaring till pojkens besvär. Det hade gått mer än en månad när mamman upptäckte att det fanns en massa små, tätt sittande ägg på tre hårstrån på sonens huvud. Hon fotograferade dem och skickade bilderna till ett antal läkare och insektsexperter och fick svaret att de var ägg från huvudlöss. Så småningom hamnade fotografierna, och senare också ”lusäggen”, hos Thomas Jaenson, som har Sveriges enda professur kring sjukdomar som orsakas av eller sprids via insekter och spindeldjur.
- Jag såg direkt att det inte kunde vara lusägg, utan vara ägg från någon art av styngflugor. När pojkens mamma berättade att familjen varit på fjällsemester stärkte det misstanken om renstyng, berättar Thomas Jaenson.

En undersökning av äggen i mikroskop bekräftade att det verkligen var ägg av renstyng som pojken haft i håret.
- Jag berättade för mamman om risken att renstyngslarverna kunde krypa in i ögonen och bad henne att omedelbart kontakta läkare så att sonen fick behandling, säger Thomas Jaenson.

Även efter detta besked tyckte flera läkare att det nog inte var så farligt och inte fanns så mycket att göra, tills dess att läkaren Boris Kan vid Karolinska universitetssjukhusets infektionsklinik i slutet av september tog sig an fallet. Efter att ha undersökt pojkens fortfarande svullna lymfkörtlar och ett rött hudutslag i pannan drog han slutsatsen att risken för att en eller flera larver skulle krypa in i något av pojkens ögon var överhängande och satte in behandling med ett läkemedel som heter ivermektin.

Vanligtvis brukar det räcka med att ge en enda dos av detta parasitläkemedel, men i det här fallet krävdes ytterligare en, högre, dos innan pojkens besvär till sist försvann och man var säker på att inga levande larver fanns kvar i hans hud.
- Att det gick så bra som det gick är till stor del mammans förtjänst. Tack vare ett hon upptäckte äggen och inte litade på experterna som sa att det var lusägg kunde pojken få rätt diagnos och behandling innan larverna hunnit tränga in i och skada hans ögon, säger Thomas Jaenson.

Normalt lägger renstyngshonan sina ägg på renar någon gång under juni till augusti och sedan äggen kläckts utvecklas larverna vidare i deras hud under minst åtta månader. Men det händer att flugorna av misstag lägger äggen på människohuvuden i stället. I de fallen har de kläckta larverna en förkärlek för att ta sig vidare in i ögonen.
- Ett gott råd för dem som vistas i renskötselområden under varma sommardagar med många flugor i luften är att täcka håret, till exempel med keps, säger Thomas Jaenson.

Flera flugarter kan

De humleliknande renstyngen finns överallt där det bedrivs renskötsel på norra halvklotet. Ett tiotal fall finns beskrivna där renstynglarver påträffats inne i ögonen hos människor.

De två flugarter som oftast lägger ägg på människor finns i Latinamerika och i tropiska Afrika. Det händer att resenärer efter hemkomsten upptäcker en eller flera bölder i huden ur vilka så småningom en till två centimeter långa larver kryper ut.

I Sverige finns arter av spyflugor och köttflugor som ibland lägger ägg i kroniska sår hos personer med nedsatt immunförsvar.

Den flugart vars larver orsakar flest ögonskador är fårstynget. I Sverige är fårstynget numera nästan utrotat, men den är vanligare i varma tempererade eller subtropiska områden över hela jorden, framför allt i områden med fårskötsel.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om