Flopp med förra restaurangmomsen

Regeringen presenterar i dag sin höstbudget med förslag på ny restaurangmoms. Det förra beslutet om ändring av restaurangmomsen slutade med förvirring och misstanke om ökat fusk.

Uppsala2011-09-20 12:00

15 år har gått sedan restaurangmomsen i Sverige senast ändrades. En justering som innebar att restauranger betalar 25 procent i moms om kunden äter på plats. Men bara 12 procent om kunden tar med sig maten i form av take away. En i teorin enkel åtskillnad, men som i praktiken har visat sig leda till dyr förvirring.
- De olika momssatserna har lett till flera rättsfall genom åren. Skillnaden mellan dem är helt enkelt inte alltid självklar. Ett förenklat exempel som man kan ta är om jag går och köper en korv i en korvkiosk. Det räknas ju som att jag har köpt hämtmat, men om kioskägaren har satt upp en bänk utanför som jag slår mig ner på, blir det då frågan om en restaurangtjänst, säger Martin Loeb, rättslig expert vid Skatteverket.

En annan rättslig problematik som uppstått är att de olika momssatserna lockar många till fusk.
- Dessvärre har det visat sig vara vanligt förekommande att restauranger slår in momsen för take away även om kunden äter på plats. Det här är någonting som vi framför allt märkt av sedan kassaregistren infördes förra året, säger Conny Svensson, nationell samordnare vid Skatteverket.

Kassaregister innebär att allting som slås in i kassan sparas i en svart liten låda som bara Skatteverket har tillgång till. Under det senaste året har Skatteverket varit ute på fältet och specialgranskat dessa lådor och då framför allt restaurangmomsen. Resultatet är dystert.
- Vi har fall över hela landet där vi sett att restaurangerna fifflat med momsen, och det rör sig om stora belopp. Jag kan tyvärr inte säga exakt hur många restauranger det rör sig om men exempelvis har vi ett flertal restauranger i Uppsala som just nu befinner sig under utredning, säger han.

Conny Svensson ser ljust på att den problematiken med största sannolikhet blir ett minne blott i och med regeringens nya förslag. Men poängterar att det fortfarande återstår ett undantag som kan ställa till med besvär. Alkoholskatten.
- Den ligger fortfarande kvar på 25 procent av folkhälsoskäl, vilket innebär att restauranger som vill fuska självklart kan förvandla vin till vatten. Men det är svårt att säga i dag om det kommer att bli ett liknande problem, det får vi helt enkelt se. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om