Flickor sålde sex på mobilen – HVB-hemmet maktlöst

Gunnar Ahlin har drivit HVB-boenden för ungdomar men tycker att reglerna ibland snarare stjälper än hjälper de intagna. Han har sålt sina HVB-hem och en bidragande orsak var IVO:s sätt att tolka regelverket, säger Gunnar Ahlin.

Gunnar Ahlin, som drivit egna HVB-hem, är kritisk till hur reglerna tillämpas av IVO, Inspektionen för vård och omsorg.

Gunnar Ahlin, som drivit egna HVB-hem, är kritisk till hur reglerna tillämpas av IVO, Inspektionen för vård och omsorg.

Foto: Privat TT

Uppsala2023-08-21 05:00

I tidigare artiklar har UNT berättat om de bestämmelser som gäller för HVB, hem för vård eller boende. Där vistas bland annat ungdomar som är inne i drogmissbruk eller kriminalitet och som tvångsvårdas med stöd av LVU, lagen om vård av unga.

Med hänsyn till ungdomarnas integritet har personalen på HVB-hemmen inte rätt att till exempel genomsöka deras rum efter droger. Ungdomarna får inte heller låsas in vilket gör att de kan avvika utan att personalen tillåts ingripa.

undefined
Gunnar Ahlin, som drivit egna HVB-hem, är kritisk till hur reglerna tillämpas av IVO, Inspektionen för vård och omsorg.

Gunnar Ahlin har arbetat som beteendeterapeut och drivit egna HVB-boenden, bland annat i Enköpingstrakten. Han anser att Inspektionen för vård och omsorg, IVO, tolkar reglerna på ett sätt som ibland får absurda konsekvenser.

Gunnar Ahlin, som har 38 års erfarenhet av branschen, berättar om en händelse för flera år sedan då tjejer på ett HVB stämde träff med sexköpare via mobilen. 

– När vi på begäran av föräldrarna bad tjejerna att lämna ifrån sig mobilerna fick vi kritik av IVO för att det var otillåtet och integritetskränkande. Om flickorna bott hemma hade föräldrarna kunnat ta ifrån dem mobilen. Men här uppstod den märkliga situationen att personalen enligt IVO inte fick ingripa eftersom flickornas vilja skulle gälla, även om det skadade dem, påpekar Gunnar Ahlin.

undefined
Många ungdomar vid HVB-hem (hem för vård eller boende) är placerade där av kommunens socialnämnd efter beslut om tvångsvård.

För något år sedan sålde han sitt senaste HVB. En bidragande orsak var enligt honom själv IVO:s att tolka reglerna, vilket han menar gjorde det svårt att ge behandling med god kvalitet.

Kerstin Karlsson avdelningschef vid socialförvaltningen i Uppsala kommun, känner igen problematiken där behovet av kontroll ställs mot ungdomarnas rätt till integritet.

– Vi har fört många diskussioner med IVO kring de här frågorna, uppger hon.

undefined
Ungdomar som är inskrivna på HVB-hem och misstänks missbruka droger kan inte tvingas lämna drogtest.

Enligt Kerstin Karlsson går det att komma runt problemet ifall ungdomarna ger sitt medgivande till att lämna drogtester, medger att HVB-personalen genomsöker rummet etcetera.

Men Gunnar Ahlin ser det inte som en lösning.

– Jag har ingått sådana överenskommelser med ungdomar. Att till exempel lämna drogtest går de med på så länge de är drogfria, men är de påtända blir det nej.

Gunnar Ahlin säger att han besökt runt 200 HVB och menar att många anställda är kritiska till reglerna. Enligt honom ser många utförare ändå till att följa IVO:s beslut eftersom de riskerar att få problem vid offentliga upphandlingar om de prickas av IVO.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!