Flickor fick inte plats på byggprogrammet
Flera flickor som sökte till byggprogrammet på Bolandsskolan i Uppsala fick inte plats på utbildningen. Trots att flickor är i minoritet saknar skolan rätt att tillämpa könskvotering.
Inför skolstarten i nästa vecka har Bolandsskolan 140 elever som ska börja utbildningen. 18 av dessa är flickor.
Men ytterligare fem flickor sökte till utbildningen utan att få en plats på utbildningen. Sammanlagt var det 80 elever som blev reserver och som nu har fått välja andra program i stället.
Enligt tidningen Byggnadsarbetaren har intresset bland flickor att utbilda sig till byggnadsarbetare ökat kraftigt. I södra Sverige har antalet antagna flickor till byggprogrammet fördubblats på ett år.
I Uppsala har konkurrensen kring utbildningsplatserna hårdnat. UNT berättade i veckan att över 200 blivande gymnasieelever sökt byggprogrammet. Därför blev det elever med bäst betyg som fick de 140 platserna.
Gymnasieskolor som vill se fler flickor eller pojkar på en viss utbildning, har inte möjlighet att tillämpa könskvotering. Ann-Louise Nilsson, ombudsman och drivande i fackförbundet Byggnads kvinnliga nätverk, tror inte på den lösningen.
— Det ska vara lika för alla. Med gräddfiler får tjejerna bara problem när de kommer ut i arbetslivet.
Samtidigt tycker hon att det är ett problem att elever nu tvingas välja andra utbildningar. Byggbranschen har flaggat för att det inom en tioårs period kommer att finnas ett stort behov av byggnadsarbetare.
— Jag önskar att någon tog kontakt med dem som söker, att vi på något vis försöker slussa in dem på något annat sätt. Kanske genom vuxenutbildningen.
Skolväsendets överklagandenämnd har konstaterat att könskvotering strider mot skollagen. Där står bland annat att "alla barn och ungdomar skall, oberoende av kön, ha lika tillgång till utbildning i det offentliga skolväsendet för barn och ungdom".
Hans Wikner, biträdande rektor på Bolandsskolan beklagar att inte alla elever får plats.
— Bland dem som inte kommer in finns det säkert de som skulle ha blivit bra i arbetslivet.
Han ser dock inga möjligheter för skolan att påverka intagningen.
— Vi kan inte göra något åt kvoteringsfrågan och vi har inga möjligheter att ta in fler elever än vad vi redan gör. Men vi håller med byggbranschen om att det behövs fler flickor och även invandrarelever på utbildningen.
Även till Bolandsskolans fordonsprogram, som också ökat i popularitet, var det fler flickor som sökte än antalet som fick en plats.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!