Flickboet ger unga kvinnor med problem chans att växa
Alternativet hade varit familjehem, behandlingshem eller kanske en tid på institution. Men vid flickboet i Gottsunda, en unik verksamhet inom Uppsala kommun, får de unga kvinnorna i stället möjlighet att träna på att ta ansvar och klara ett eget boende.
- Vi har kunnat se att tjejerna har mått bra av att få en chans att utvecklas och växa med det ansvar som boendet innebär. De får känna sig mer oberoende än om de exempelvis tvingats bo på institution och de flesta har kunnat gå vidare till ett helt eget boende, säger Anneli Andersson.
Frivillig placeringen
Boendets målgrupp är unga kvinnor i åldern 16-20 år som enligt socialtjänstens bedömning inte kan bo kvar hemma, men som inte heller skulle klarar av ett eget boende. De flesta tjejer som blir aktuella har sedan tidigare en kontakt med socialtjänsten. Placeringen är helt frivillig.
Vid boendet, som har fyra platser, finns personalstöd 15 timmar i veckan. Övrig tid ska de boende klara sig själva, men det finns möjlighet att nå personal dygnet runt. Tanken är att tjejerna själva ska klara hushållet tillsammans och lära sig att ta ansvar för ekonomin.
Stöd för varandra
- Det brukar fungera bra för det mesta. Men visst har det blivit en del konflikter kring exempelvis städning, precis som det blir i vanliga hem. Men det är ju också viktigt att få lära sig att lösa konflikter och ta hänsyn till andra, säger Sara Helde.
De boende som har behov av extra stöd kan genom sin socialsekreterare få kontakt med kurator eller psykolog. En grundtanke med flickboet är även att de unga kvinnorna ska kunna fungera som ett stöd för varandra. Därför läggs tid på att se till att de boende "matchar" varandra.
För att bli aktuell för flickboet krävs någon form av sysselsättning, studier eller jobb. De boende måste också acceptera de regler som finns. Exempelvis är det inte tillåtet att låta pojkvänner sova över. Kompisar får enbart sova över vissa kvällar.
Socialbidrag
- Tjejerna är fria att sova över hos sina pojkvänner om de vill och brukar förstå att det kan finnas andra på boendet som inte skulle uppskatta att obekanta killar sov över. En del har trots allt negativa erfarenheter av män och det är viktigt att kunna känna sig trygg i det egna hemmet, säger Sara Helde.
Nämndens kostnad för en placering vid flickboet är 10 700 i månaden. Den boende betalar själv 2 300 kronor i månaden.
— Många gånger betalas den summan i form av socialbidrag. Tanken med att ändå låta betalningen gå genom tjejerna är de ska lära sig att ta ansvar för sin ekonomi och på så sätt utvecklas och kunna gå vidare till ett eget boende, säger Anneli Andersson.
Trots de positiva erfarenheterna av flickboet finns inget liknande boende i Uppsala kommun.
- Det är synd. Jämfört med vanliga placeringar som ibland kan kosta tusenlappar per dygn är flickboet relativt billigt. Men oavsett kostnadsaspekten är det synd ifall ungdomar med problem måste hänvisas till traditionella familjehem eller liknande om de har en förmåga att klara sig bra i ett vanlig boende med lite extra stöd, säger Sara Helde.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!