Flicka-projektet får skarp kritik av Bris
I maj börjar Socialdepartementets flicka-buss att turnera runt i Sverige. Ett av stoppen är Uppsala. Nu får projektet skarp kritik av Bris, Barnens rätt i samhället, för att vara en kampanjbetonad aktivitet.
Flicka-bussen är tänkt att vara en mobil mötesplats för flickor mellan 10 och14 år, och handlar om unga flickors självbild. Under året ska bussen besöka 25 städer i Sverige, bland annat Uppsala.
Missriktat projekt
Men nu ger Bris projektet kritik. I ett pressmeddelande kallar Bris projektet för missriktat, och efterlyser att samhället istället satsar på att rusta upp basverksamheter som elevvård och barnpsykiatri.
— Det säger sig självt att man inte kan förhindra vare sig självhat, självskadebeteende eller självmordsbenägenhet genom att fara runt med en turnébuss, säger Göran Harnesk, generalsekreterare för BRIS, Barnens rätt i samhället.
Räcker inte
- Det räcker inte att satsa på enskilda aktiviteter som kommer och går och som för tillfället sprider lite ljus, säger han.
Sara Damber är projektledare för Flicka-projektet.
— Vi har aldrig påstått att vi med det här projektet ska kunna stoppa flickors självdestruktivitet. Vi vill få igång en debatt och diskussion och skapa lokala nätverk. Ett tidsbegränsat projekt kan förstås inte förändra samhället så, säger hon.
Bidra med en pusselbit
— Projektet är en del i det viktiga arbetet med att jobba för flickors rättigheter i samhället. Alla bidrar med sin pusselbit, Bris också.
Projektets kontaktperson i Uppsala kommun, Jennie Lindbergh, säger att kommunen har tackat ja till att ta emot bussen. Men hon säger att de lokala aktiviteterna är minst lika viktiga.
— Mottagandet av bussen är bara en liten del av vårt arbete med att jobba för tjejers rättigheter i Uppsala. Vi har fler andra projekt på gång, bland annat Rockrebeller och Ellen-grupperna, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!