Flicka omhändertogs efter förtryck från fadern

Faderns strikta kontrollbehov resulterade i att den 14-åriga dottern omhändertogs. Flickan har tvingats bära slöja och uppger att "informatörer" på skolan rapporterat direkt till fadern.

Uppsala2004-11-23 00:00
Socialtjänsten i Uppsala är i dag välbekant med så kallad hedersproblematik. Att splittra en familj ska dock alltid vara en sista utväg.
— Vi får inte ta för lättvindligt på den här typen av ärenden. Samtidigt måste vi väga in konsekvenserna av att rycka upp en flicka hemifrån. Det är en svår gränsdragning, konstaterar Mary Nilsson, chef för Uppsala kommuns individ- och familjeomsorg.

Söker oftare hjälp
Hon kan inte kommentera det enskilda fallet, men säger att socialtjänsten alltid i första hand verkar för att lösa problemen inom familjen. Personal har sedan det uppmärksammade mordet på Fadime Sahindal 2002 fått genomgå utbildning kring så kallad hedersproblematik. En särskild enhet, som kallas Famnen, finns tillgänglig som resurs och har i år varit inkopplad i omkring 50-60 ärenden.
- Det är många fall. Det har blivit vanligare att utsatta flickor själva söker hjälp. Här har nog satsningar i skolan gett resultat, säger Mary Nilsson.
Björn Andersson, chef för socialjouren, har samma erfarenhet.
— Många fler hör av sig anonymt för att få reda på vilken hjälp de kan få. Men långt ifrån alla väljer att gå vidare och göra en anmälan.

Bristande omsorg
Det var tidigare i höstas som den 14-åriga flickan till sist fick nog och rymde hemifrån. Hon kontaktade polis och anmälde fadern för olaga hot. Enligt flickan ska fadern vid ett tillfälle ha hotat att döda hennes kamrater och sagt att han ska halshugga henne om han ser henne med killar. Det ärendet avskrevs i brist på bevis. Däremot har myndigheterna funnit skäl att omhänderta flickan och bereda henne vård med stöd av lagen om vård av unga (LVU). Länsrättens bedömning är att flickans hälsa och utveckling inte kan tillgodoses i hemmiljön till följd av brister i omsorgen.

Begränsat liv
Advokat Roger Häggquist, som företräder föräldrarna, säger att de ännu inte beslutat om de ska överklaga.
- Rent principiellt skulle det vara mycket intressant att få saken prövad i högre instans. Här handlar det ytterst om hur tolerant samhället ska vara när det gäller föräldrars olika syn på uppfostran till följd av kulturell bakgrund, säger han.
Av utredningen framgår att flickan levt ett mycket begränsat liv. Hon har helt kontrollerats av fadern, som är strikt troende muslim. Hon har tvingats använda slöja och fadern har sagt att han har "informatörer" på skolan, vilket medfört att hon inte har vågar prata med pojkar i klassen. Hon har känt sig kontrollerad, otrygg och rädd.

Kan inte accepteras
Flickan har fått veta att fadern planerat vem hon ska gifta sig med när hon fyller 18 år. Hon har fått höra att det är onödigt att hon börjar gymnasiet. Det räcker med att hon läser koranen.
Flickan mår mycket dåligt psykiskt och anses vara i behov av vård. Flickans offentliga biträde Anna Ling framhöll vid förhandling i rätten att religion eller kulturella skillnader inte kan användas som ursäkt för att flickan behandlas illa. Hon framhöll också att det inte kan accepteras att pappan har "informatörer" på skolan och hotar med Guds straff. Hon vill dock inte kommentera fallet i medierna.
- Jag kan förstå att domen är intressant rent principiellt, men tror inte att det gynnar min klient att jag uttalar mig, säger hon.

Ska kunna återförenas
Fadern och modern instämmer inte i flickans beskrivning av familjen. Pappan anser att han accepterar det "svenska sättet" och menar att situationen endast uppstått på grund av att skolan uppmuntrar barnen att göra polisanmälningar.
Av vårdplanen framgår att fadern ska erbjudas samtal med rådgivare för att reflektera kring frågor där koranen och kulturtraditioner jämförs med svensk lag. Målet är att flickan på sikt ska kunna att återförenas med familjen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!