Flicka omhändertagen efter dödshot av familjen
Uppsalasystrarna fick veta att det skulle gå för dem som för den mördade Fadime Sahindal. Beslutet från myndigheternas sida blev omhändertagande. Nyligen beslutade länsrätten om vård enligt lagen om vård av unga.
Händelsen blev nog en väckarklocka för många, säger han.
Inom Uppsala kommun har personal inom socialtjänst och skola sedan mordet utbildats kring så kallad hedersproblematik.
Ett särskilt resursteam för mångkulturella frågor, Famnen, har även skapats. Teamets målsättning är att om möjligt få tillstånd en lösning av konflikterna inom de aktuella familjerna.
— Tanken är att kunna stödja i ett tidigt skede och finnas till hands även för föräldrar. Ett avståndstagande från familjen kan vara oerhört svårt för barnet. Det är viktigt att inte glömma bort det, säger Jan Holmlund.
— Men det görs alltid en riskbedömning och finns det en hotbild måste det bli aktuellt med omhändertagande, säger han.
Ett antal flickor med utländsk bakgrund i Uppsala har blivit omhändertagna enligt lagen om vård av unga på grund av hot och/eller våld mot bakgrund av hedersproblematik inom familjen.
Hemlig adress
I april berättade UNT exempelvis om en ung kvinna som tvångsomhändertagits och placerats på hemlig adress. Föräldrarna ska ha hotat att döda henne eftersom hon haft pojkvän. I höstas tvångsomhändertogs en 14-årig flicka som uppgav att hon tvingats bära slöja och att "informatörer" på skolan rapporterat direkt till fadern. Enligt flickan ska fadern vid ett tillfälle ha sagt att han ska halshugga henne om han ser henne med killar.
Det ärende som nyligen behandlades i länsrätten rör en familj som kom till Sverige för ett antal år sedan. Döttrarna sökte hjälp hos Famnen och berättade om hur de hotats i hemmet. Den yngre flickan har bedömts vara i behov av vård med stöd av lagen om vård av unga (LVU). Detta då det grund av psykisk misshandel anses finnas risk att hon tar skada om hon inte får stöd, stöd som ej kan ges med föräldrarnas samtycke.
Systern myndig
Även flickans äldre syster uppger att hon hotats. Men hon är myndig och inte aktuell för LVU.
Av domen framgår att flickorna vittnat om hur de blivit hotade till livet, några gånger med kniv. Systrarna ska ha fått veta att det kunde gå för dem som för Fadime Sahindal, som mördades av sin far.
Den yngsta systern har även fått veta att hon är bortlovad för giftermål med en kusin i hemlandet, vilket gjort henne förtvivlad.
Föräldrarna förnekar alla uppgifter om hot. De bekräftar planerna på giftermål, men säger att dottern aldrig haft några invändningar. De uppger att traditionerna från hemlandet är viktiga och anser att ett par av döttrarnas kamrater är olämpliga att umgås med eftersom de haft flera pojkvänner.
Bättre relationer
När en handläggare från socialtjänsten kontaktade föräldrarna framförde fadern att det skulle bli värre för flickorna än för Fadime om de inte kom hem. Flickorna placerades samma dag i jourfamilj med skyddad adress. Arbetet med familjen har dock fortsatt genom Famnen och relationerna uppges delvis ha förbättrats.
Uppsala kommun har ansökt om pengar hos länsstyrelsen för att utveckla arbete med Famnen. Tanken är att skapa ett nätverk med nyckelpersoner av olika religiös och etnisk bakgrund för att skapa förutsättningar för attitydförändring och undvika att det blir nödvändigt med myndighetsutövning i form av omhändertagande.
- Vi får aldrig äventyra en flickas säkerhet genom att förhandla med familjerna när det gäller en flickas trygghet. Men att ta ett barn från familjen är alltid en sista utväg och ingen lösning någon önskar sig. Därför är det positivt om man ägna mer kraft åt förebyggande arbete, säger Jan Holmlund.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!